duminică, 1 martie 2009

Bechtel promite 42 kilometri de autostrada in acest an

» Compania Nationala de Autostrazi va plati datorii de 113 milioane euro catre Bechtel, ramase din 2008.

» Ministerul Transporturilor va finanta lucrarile la autostrada pe masura terminarii lor.



Ministerul transporturilor si Infrastructurii (MTI) a ajuns ieri la un acord cu Bechtel privind derularea contractului si programul lucrarilor la Autostrada Transilvania. Documentul semnat prevede acordul partilor privind renuntarea la perceperea de catre compania Bechtel a avansului de 150 milioane euro, aferent anului 2009.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale va plati companiei americane 113 milioane euro reprezentand datorii din 2008: 66 milioane euro plus TVA reprezentand lucrari realizate si certificate in anul trecut, plus 3,3 milioane euro dobanda pentru plati intarziate, la care se mai adauga suma de 26 milioane euro plus TVA reprezentand lucrari care au putut fi certificate din cele ramase de anul trecut, suma la care nu vor mai fi percepute penalitati.

Pentru lucrarile ce vor fi efectuate in acest an, Bechtel va primi aproximativ 280 milioane euro, MTI impunand ca termen pentru finalizarea tronsonului de 42 kilometri dintre Campia Turzii si Gilau data de 15 noiembrie.
"In urma intalnirilor cu conducerea companiei Bechtel, intalniri care au avut ca rezultat adoptarea unui plan de masuri care cuprinde obligatii ale ambelor parti, s-a stabilit ca pana la sfarsitul anului acestuia sa poata fi utilizata o portiune de 42 de kilometri, intre Turda si Gilau. Totodata, vor continua si lucrarile la Suplacu de Bacau, unde se construieste un viaduct de 1,8 kilometri. In urma negocierilor, Bechtel a acceptat sa renunte la plata avansului in acest an, iar noi ne-am angajat sa asiguram finantarea si frontul de lucru cuprinzand exproprieri de te-renuri, mutari de utilitati, descarcare de sarcini pentru terenurile necesare constructiei", a declarat ministrul Transporturilor si In-frastructurii, Radu Berceanu.
In urma cu doua saptamani, Berceanu atentionase ca va rezilia contractul cu Bechtel daca vor esua negocierile pentru semnarea unui protocol privind modificarea unor termeni ai intelegerii. Contractul cu Bechtel a fost incheiat in 2004, pana in prezent fiind asfaltati doar 5 kilometri dintr-un total de 415 kilometri.

» Termene de plata
Acordul dintre MTI si Bechtel incheiat ieri mentioneaza cresterea termenelor de plata a facturilor de la 25 zile de la emitere la 35 zile. Spre deosebire de situatia anterioara, cand intreaga suma de plata se vira in euro, intr-o banca din Anglia, acordul mentioneaza ca platile se vor face in proportie de 50% in lei, in Romania, reducandu-se astfel expunerea CNADNR la riscul valutar.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 26 februarie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: