joi, 26 martie 2009

Criza inchide microintreprinderile din industria usoara

» La nivelul Uniunii Europene au fost disponibilizati 6% din angajatii din confectii si textile.

» Firmele mai primesc sporadic doar comenzi mici, care maresc costurile produselor.

Lipsa de comenzi si cererea din ce in ce mai scazuta afecteaza toate ramurile din industria usoara. Declinul industriei, resimtit accentuat, o data cu criza economico-financiara, continua tendinta de la sfarsitul anului trecut. Cel putin 50.000-60.000 de angajati si-ar putea pierde locurile de munca in acest an, potrivit estimarilor reprezentantilor Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS).
Cele mai afectate de criza vor fi microintreprinderile (societati comerciale cu maximum noua salariati). "Accesul la creditare este extrem de scazut, iar costurile imprumuturilor au crescut de doua ori. Intr-un astfel de context, microintreprinderile vor avea cele mai multe probleme. Din 11.500 de intreprinderi, doar 290 sunt intreprinderi mari, 7.621 sunt microintreprinderi, restul fiind din categoria intreprinderilor mici si mijlocii (circa 3.300).

Insa aceste probleme nu sunt numai in Romania, in celelalte tari ale Uniunii Europene existand aceleasi probleme, la nivel european fiind disponibilizati circa 6% din totalul salariatilor", a declarat Maria Grapini, presedinta FEPAIUS.
In industria de confectii si textile, piata interna absorbea doar 20% din productie. Criza economica a redus aproape de tot comenzile pentru extern, cererea pe piata interna fiind din ce in ce mai mica. "Practic, intreprinderile au ramas de o buna bucata de timp fara comenzi. Tinand cont de situatia actuala din piata, oamenii isi fixeaza anumite prioritati, prima oara iau in calcul hrana, plata utilitatilor, apoi poate se gandesc si la haine. La unele intreprinderi sunt comenzi pentru cantitati mici, ceea ce are repercusiuni asupra pregatirii fluxului tehnologic. Comenzile mici scumpesc produsele", a precizat Maria Grapini.

In decembrie anul trecut, in confectii erau 182.000 de angajati, iar in textile – circa 48.000. Din acestia, vor pleca in somaj intre 17 si 20%. Contractele de lohn din industria textila sunt din ce in ce mai putine, piata mutandu-se inspre tari din Asia, dar si spre Republica Moldova, Ucraina, chiar Rusia. Principalele motive ale scaderii volumului de contracte de lohn rezulta din cresterea mai ales in ultima perioada a costurilor cu forta de munca, dar si contractia pietei Uniunii Europene.

» Lipsa de specialisti
In industria usoara, in special in domeniul confectiilor, tricotajelor si textilelor, patronii intreprinderilor care inca mai au comenzi gasesc foarte greu forta de munca calificata si specializata. Cauza este desfiintarea inca din anii ‘90 a unor scoli profesionale, a scolilor de maistri si a cursurilor postliceale de profil. La mare cautare sunt maistrii tesatori, lacatusii si mecanicii pentru utilajele textile.

Foto: Romania libera;

Articol aparut in ziarul Romania libera din 27 martie 2009

Niciun comentariu: