luni, 30 martie 2009

Sarbatorile nu scot din criza serviciile si comertul

» Pentru perioada aprilie-mai se preconizeaza scaderea activitatii din industrie, comert si servicii.
» Se inregistreaza reduceri ale contractelor si comenzilor atat pentru piata interna, cat si pentru piata externa.

Sarbatoarea de Paste si inceputul lunii mai erau pentru industria serviciilor si comert perioade de intensificare a activitatilor si vanzarilor. Criza economica, ce se manifesta pregnant in acest an, contureaza pentru perioada martie-mai o modificare atipica a comportamentului consumatorului si prevesteste mentinerea, chiar accentuarea problemelor cu care se confrunta in general societatile prestatoare de servicii si cele cu activitati de comert. Spectrul somajului, devalorizarea cursului leului in raport cu euro, dar si stirile nu tocmai linistitoare din media privind evolutia economica ii determina pe oameni sa se gandeasca de doua ori inainte de a face orice cheltuiala.

In urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele generale de evolutie a activitatii economice pentru perioada imediat urmatoare, este de asteptat o scadere a activitatii din comertul cu amanuntul, servicii si industria prelucratoare, dar si una moderata in sectorul de constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
"Este o perioada de adaptare la cerintele pietei. Cererea nu a scazut foarte mult. Avem un numar mai mare de turisti fata de anul trecut, insa volumul incasarilor e mai mic. A fost nevoie de o promovare mai intensa, de adoptarea unor solutii precum rezervarea timpurie pentru a rezista. Turistul sta in tara mai mult, poate cheltuieste mai putin, dar situatia actuala este una plina de invataminte bune", a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.

Situatia economica din sectorul de servicii, dar si din comertul cu amanuntul, in ultimele trei luni a avut o tendinta de scadere, tendinta care se va mentine si pentru perioada urmatoare. Aceasta directie de scadere este data in special de intreprinderile mari, conform datelor INS. Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere in urmatoarele trei luni. "O scadere a cererii a aparut si din partea persoanelor fizice si a celor juridice. Fata de anul trecut, este o scadere in zona serviciilor, insa trebuie sa ne adaptam. Cresterea preturilor intr-o astfel de perioada e o solutie disperata a unora care nu se mai pot descurca, dar nu asta e calea. Se consuma mai putin, serviciile sunt mai putin cerute, insa trebuie cautate solutii de adaptabilitate la piata", a precizat Cristian Dinculescu, de la Nordic Food.

» Scade si productia
In industria prelucratoare se preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei. Aceasta se bazeaza, in principal, pe reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni atat pentru piata interna, cat si pentru piata externa. In unele ramuri va fi o tendinta de scadere mai accentuata decat per total: metalurgie, si prelucrarea lemnului si masini.

Foto: Romania libera;

Articol aparut in ziarul Romania libera din 31 martie 2009

Niciun comentariu: