miercuri, 25 martie 2009

FMI cere reducerea cheltuielilor bugetare si reforma pensiilor

Romulus Cristea

» Prima transa din imprumutul de cinci miliarde euro acordat de Comisia Europeana va ajunge in Romania la inceputul lunii iulie.

» FMI va cere principalelor banci straine sa isi mentina expunerea in Romania, respectiv sa nu scoata bani din tara.

Pachetul de sprijin financiar acordat Romaniei de institutiile internationale financiare pe durata urmatorilor ani va ajunge la 19,95 miliarde euro. Ieri, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au anuntat ca au convenit cu oficialii din Romania asupra unui acord stand-by pentru 12,95 miliarde euro. Uniunea Europeana urmeaza sa contribuie cu cinci miliarde euro dupa ce va obtine aviz favorabil din partea Comisiei Europene. Banca Mondiala va disponibiliza catre Romania un miliard de euro, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), alaturi de alte institutii financiare internationale, va acorda un miliard de euro.

Prima transa din imprumutul de cinci miliarde euro acordat de Comisia Europeana va ajunge in Romania la inceputul lunii iulie. Contributia BERD va fi distribuita jumatate la banci, jumatate in economie, incluzand ajutorul acordat companiilor, in sectorul energetic si infrastructura. "Pachetul financiar convenit cu autoritatile romane va permite ajustarea graduala a deficitului bugetar, o alta problema care trebuie depasita fiind dezechilibrul contului curent inregistrat in special in ultimul an", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. In schimbul sprijinului financiar primit de la institutiile internationale, autoritatile romane au fost avertizate ca trebuie sa reduca cheltuielile bugetare, ponderea in PIB a salariilor bugetarilor, diminuarea cotei sporurilor in venituri si reformarea sistemului de pensii in urmatorii ani.

Guvernul trebuie sa revizuiasca, intr-un interval de doi ani, cu asistenta internationala, sistemul de salarii si pensii in sectorul public, precum si procedurile de monitorizare si control pentru companiile de stat, a precizat miercuri seful misiunii FMI in Romania. Potrivit oficialului FMI, salariile in sistemul public s-au dublat intr-o perioada de trei ani. "Va fi aplicat un sistem salarial care se va baza mai putin pe bonusuri, care nu trebuie sa depaseasca 25% din salariu", a spus Franks. El a aratat ca Executivul va trebui sa aplice, in acelasi interval, si o lege a responsabilitatii fiscale, prin care sa evite noi cresteri ale deficitului bugetar. Delegatia FMI aflata la Bucuresti pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei se va intalni astazi, la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale primelor 10 banci straine din Romania, pentru a obtine un acord ca vor continua sa sustina piata locala.
La Viena "ne vom intalni cu principalele banci straine din Romania, pentru a obtine ajutorul lor", a declarat Franks intr-o conferinta de presa, precizand ca FMI va cere principalelor banci straine sa isi mentina expunerea in Romania, respectiv sa nu scoata bani din tara, si un "tampon" de capital, pentru mentinerea unui anumit nivel de lichiditate.

» Perspectiva stabila
Pachetul de finantare externa de 19,5 miliarde euro care va fi obtinut de Romania de la FMI, UE, Banca Mondiala, BERD si alte organizatii internationale va ajuta economia, aflata in dificultate, sa-si mentina ratingurile actuale de credit, a anuntat ieri agentia de rating Moody's, potrivit Mediafax.
"Ratingul Romaniei are perspectiva stabila, iar acordul ajuta statul sa-si mentina actualul calificativ", a declarat Kenneth Orchard, analist Moody’s.

Foto: Romania libera;

Articol apărut în ziarul România liberă din 26 martie 2009.

Niciun comentariu: