luni, 16 martie 2009

Marfa pe stoc si somaj tehnic in metalurgie

» Coada pentru disponibilizari voluntare cu plati compensatorii la Mittal Steel.

» Jumatate din muncitorii de la Mechel Targoviste au fost trimisi acasa pana la reluarea productiei.

Lipsa comenzilor si productia pe stoc determina conducerile marilor combinate metalurgice sa trimita mii de muncitori in somaj tehnic pana la o eventuala relansare a productiei. Desi deocamdata nu se intrevad solutii rapide de redresare a situatiei din metalurgie, nu au fost inca operate disponibilizari colective masive, solutia de compromis, temporar adoptata de patroni, fiind trimiterea in numar mare a salariatilor in somaj tehnic.
Jumatate din angajatii combinatului de oteluri speciale Mechel Targoviste sunt in somaj tehnic. Practic, in perioada decembrie 2008-februarie 2009 activitatile de productie din intreprindere au fost oprite, in prezent ajungandu-se la un stoc de marfa de 35.000 tone, in special otel beton. "De-a lungul ultimelor trei luni, 2.500 de muncitori dintr-un total de 3.400 au fost in somaj tehnic. Cei 1.700 de metalurgisti care vor pleca acum in somaj tehnic cu 75% din salariu vor sta acasa cel mai probabil pana pe 20 martie, cand se pare ca va fi reluata activitatea la otelarie", ne-a declarat Mihai Toma, liderul sindicatului.

Conducerea Mechel Targoviste a anuntat vineri, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, ca salariatii vor fi trimisi in somaj tehnic prin rotatie si pentru perioade scurte de timp, pana pe 20 martie. Combinatul siderurgic este controlat in proportie de 86,6% de grupul rus Mechel, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are 4,05% din actiuni.

Liste si facilitati
La ArcelorMittal Galati, de la inceputul anului au plecat prin metoda disponibilizarilor voluntare 1.100 de salariati, iar in aceasta luna s-au mai inscris inca 1.000 de angajati pe liste. "Patronatul ofera pachete compensatorii suficient de tentante pentru cei care doresc sa plece: intre 2.000 si 2.500 lei, plus intre 6 si 24 salarii brute, in functie de vechime, la care se adauga si unele facilitati la plata asigurarilor. Cu toate acestea, angajatorul a refuzat definitiv 300 de dosare ale unor persoane care doreau sa fie disponibilizate, avandu-se in vedere o eventuala reluare a productiei", a precizat Adrian Adascalitei, prim-vicepresedinte al Federatiei Metarom.

Sindicalistii spera ca statul sa intervina printr-o serie de masuri legislative pentru reluarea productiei in ramura metalurgie. "La ultima intalnire cu reprezentantii Executivului s-au propus mai multe masuri, printre care acordarea unor comenzi suplimentare pentru continuarea unor lucrari de infrastructura care sa-i preia anumite cantitati de otel. In plus, asteptam o hotarare de Guvern care sa acorde facilitati pentru somajul tehnic prin scutirea angajatorului si a angajatului de la plata impozitului si a cotelor la asigurari in cazul acordarii somajului tehnic", a mentionat Nelu Radu, vicepresedintele Metarom. Conducerea combinatului ArcelorMittal a anuntat ca din cauza reducerii productiei are intentia sa-i trimita in somaj tehnic pe toti cei 12.500 de salariati, in sase transe de cate 2.000 de oameni, pe durata a cate zece zile. Patronatul doreste sa ajunga la 10.000 de salariati in 2012.

Foto: Romania libera;

Articola aparut in ziarul Romania libera din 16 martie 2009;

Niciun comentariu: