joi, 12 martie 2009

Programul Rabla se desfasoara in trei etape

Programul national de innoire a parcului auto, cunoscut sub numele "Rabla", se va desfasura in acest an in trei etape, numarul masinilor care vor putea fi scoase din uz contra unei prime de casare ridicandu-se la 60.000. Prima etapa se va derula in intervalul 3 martie-29 mai, a doua - de la 1 iunie pana la 31 august, si ultima, de la 1 septembrie pana la 11 decembrie 2009.

Noutatile pentru 2009 constau in acordarea unei prime majorate de 3.800 lei (fata de 3.000 lei in anii precedenti) si in faptul ca vor fi incluse in program vehicule cu o vechime de peste zece ani (fata de 12 ani, in trecut). De asemenea, Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, a anuntat, fara sa avanseze o suma, ca prima de casare pentru programul "Rabla" ar putea creste din vara daca prima transa, de 20.000 de masini (din cele 60.000 programate a fi inlocuite in 2009), se va vinde in proportie mica. "Este un an greu, trebuie sa tinem cont de asta. Daca din primele 20.000 de masini se vand, sa zicem, doar 5.000, atunci este posibil sa crestem prima de casare pentru urmatoarele doua etape ale programului", a declarat Nemirschi.

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional, inmatriculat in Romania, a carui vechime depaseste zece ani. Pentru a participa la program, un proprietar trebuie sa se inscrie la un producator sau un importator validat, de la care primeste o nota de acceptare, valabila 30 de zile. Cu aceasta nota de acceptare, proprietarul preda masina veche unui agent economic autorizat in dezmembrarea de masini. Acesta trebuie sa dea in schimbul masinii un certificat de distrugere cu care proprietarul autoturismului isi radiaza masina din circulatie. In baza certificatelor de distrugere si de radiere a autoturismului, proprietarul primeste prima de casare, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului la care este inscris, pentru achizitionarea unei masini noi.

Marcile Dacia, Renault-Nissan, Hyundai, Opel si Chevrolet au primit cele mai mari cote in prima etapa a programului de stimulare a innoirii parcului auto national, denumit si "Rabla", respectiv 1.731 unitati fiecare, a anuntat Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Ford si Skoda au primit un numar aproape la fel de mare de locuri in cadrul "Rabla", 1.632 unitati pentru prima marca, respectiv 1.625 pentru a doua. Un numar de 1.578 de unitati au fost alocate pentru Volkswagen, Peugeot a primit 1.566 unitati, Fiat a obtinut 1.410 locuri, Suzuki - 1.262 unitati etc.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 13 martie 2009

Niciun comentariu: