marți, 10 martie 2009

435 milioane euro pentru Autostrada Cernavoda-Constanta

Ministerul Transporturilor a incheiat un nou tip de contract pentru terminarea ultimelor tronsoane din Autostrada Soarelui. Centura de ocolire a orasului Constanta va fi gata peste 36 de luni si va costa 142 milioane euro.



In luna aprilie anul acesta vor incepe lucrarile de constructie la tronsoanele de autostrada Cernavoda-Medgidia si Medgidia-Constanta, a anuntat ieri Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii. Cele doua tronsoane de drum insumand 51 de kilometri vor completa traseul Autostrazii Soarelui, urmand sa fie finalizate in 2011.
Din 2007 pana in prezent nu s-a mai construit nici un kilometru la Autostrada Bucuresti-Constanta, desi lucrarile au fost inaugurate in urma cu mai bine de un sfert de secol. Ministrul Berceanu a declarat ieri ca s-au semnat contractele pentru trei lucrari.
Primul contract se refera la tronsonul Cernavoda-Medgidia, care va avea o lungime de 19,2 km, doua poduri si doua pasaje. Proiectantul este firma Colas, iar valoarea lucrarilor este de 224 milioane euro, din care 71% sunt fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar 29% sunt fonduri de la Guvern.

Cel de-al doilea tronson, Medgidia-Constanta, va avea o lungime de 31,8 km. Valoarea lucrarilor se ridica la 211 milioane euro, din care 71% printr-un contract de finantare de la BEI si 29% de la Guvern. Proiectantul este consortiul italiano-german Astaldi-Max Voegl. Pentru cele doua tronsoane de autostrada, termenul de finalizare este 24 de luni.
Tot ieri s-a anuntat si semnarea contractului pentru varianta de ocolire a municipiului Constanta, in lungime de 22 km, cu 11 poduri, 10 pasaje si cinci noduri rutiere. Valoarea lucrarilor este de 142 milioane euro, din care cu finantare BERD 54% si de la Guvern 46%. Contractul a fost atribuit proiectantului JVFCC-Astaldi, avand termenul de incepere in noiembrie 2008 si cel de finalizare de 36 de luni.

Pentru aceste doua tronsoane din Autostrada Soarelui, dar si pentru centura orasului Constanta, Ministerul Transporturilor a incheiat un nou tip de contract, care prevede posibilitatea de a amenda constructorii pentru nerespectarea termenelor contractuale. Daca dupa aplicarea amenzii constructorul continua sa nu remedieze problemele constatate, CNADNR va avea posibilitatea de a rezilia contractul si de a reface licitatia. "Am incheiat un alt tip de contract, dupa un alt model, in care partea romana, CNADNR, are dreptul de a amenda constructorul pentru nerespectarea termenelor intermediare si nerespectarea conditiilor de management al traficului in zona. Amenda este de 50.000 lei", a declarat Berceanu.

» 2.300 de imobile expropriate
In primele trei luni ale anului, Executivul a emis opt hotarari prin care s-a alocat suma de 366 milioane lei pentru plata a 2.317 imobile expropriate. Exproprierile au fost facute pentru lucrari la Autostrada Brasov-Cluj-Bors, Autostrada Bucuresti-Brasov si Autostrada Arad-Timisoara-Lugoj, precum si pentru drumurile de centura din Bucuresti, Ploiesti-Vest si Constanta.

Foto: Romania libera

Articol aparut in ziarul Romania libera din 11 martie 2009

Niciun comentariu: