luni, 30 martie 2009

Acordul pentru Nabucco, semnat pana la sfarsitul lunii iunie

Acordul interguvernamental pentru lansarea proiectului de constructie a gazoductului Nabucco ar putea fi semnat pana la sfarsitul lunii iunie, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, seful consortiului, Reinhard Mitschek, potrivit Mediafax.
Pentru demararea lucrarilor de constructie a gazoductului, al carui cost este estimat la 7,9 miliarde de euro, sunt necesare atat un acord intre guvernele statelor care vor fi tranzitate, cat si exceptarea de la legislatia antitrust a Uniunii Europene. Semnarea acordului interguvernamental era asteptata, initial, in primul trimestru al acestui an. "Anticipam ca acordul interguvernamental sa fie semnat cel tarziu in luna iunie", a declarat un purtator de cuvant al directorului general al Nabucco, Reinhard Mitschek. Potrivit proiectului, Nabucco va transporta, din 2014, gaze din Regiunea Caspica spre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria si va avea o lungime de 3.300 de kilometri.

Actionarii proiectului sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Agentiile de creditare a exporturilor si-au exprimat, la randul lor, interesul pentru furnizarea de fonduri, a precizat Mitschek. Finantarea proiectului va fi asigurata de catre actionari, in proportie de 30%, si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o contributie de 25%. Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, prin construirea unui gazoduct cu o lungime estimata de 3.300 kilometri, care va porni de la Marea Caspica si va ocoli Rusia.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 30 martie 2009

Niciun comentariu: