miercuri, 10 decembrie 2008

Taxa auto triplata si pentru masinile noi

Romulus Cristea

» Desi Guvernul a suspendat taxa auto pentru masinile noi sub 2.000 cmc, acestea vor fi taxate triplu, timp de o saptamana, pana pe data de 15 decembrie, dintr-o gafa.

» Comisia Europeana atentioneaza ca scutirile de taxa de poluare ar trebui acordate si pentru masinile uzate Euro 4 cu motoare sub 2 litri.

Taxa de poluare pentru autovehicule a fost triplata luni, o data cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei Guvernului privind modificarea taxei. Toate persoanele care o vor achita incepand de la data aparitiei ordonantei in Monitorul Oficial vor plati dupa noul sistem de calcul.
In ordonanta de urgenta a Guvernului aparuta in Monitorul Oficial nu este mentionata data de la care taxa va fi triplata, astfel ca prevederile actului normativ au intrat in vigoare la momentul publicarii.
Ordonanta precizeaza insa ca, incepand din 15 decembrie 2008, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi (cmc) si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei de poluare pana la data de 31 decembrie 2009. De asemenea, incepand de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride. "Am aflat de noua ordonanta privind taxa de poluare ca ar fi fost publicata de luni. Astazi (9 decembrie - n.n.), niste clienti de-ai nostri au fost la administratiile financiare din Bucuresti, unde au achitat taxa auto la valorile vechi, nu cea triplata. De exemplu, azi la ora 12.00, la Administratia Financiara a Sectorului 4, taxa auto a fost platita de clientii nostri la valoarea stabilita inaintea aparitiei ordonantei de luni. In acelasi timp, clienti de-ai nostri din Targu Mures, Zalau, dar si din alte localitati, erau revoltati ca li s-a perceput noua taxa auto la o valoare tripla", a declarat Dinu Niculescu, director executiv la Autovit.

Administratiile financiare din tara au primit marti dimineata noul soft prin care este calculata taxa, precum si Monitorul Oficial in care este publicata ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Urdonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 privind taxa de poluare pentru autovehicule. Administratiile financiare urmeaza sa recalculeze taxa pe poluare auto, pentru dosarele analizate luni, dupa noua formula, pentru ca ordonanta a intrat in vigoare la data publicarii.
Administratiile financiare sunt obligate sa calculeze taxa de poluare auto in termen de doua zile lucratoare de la depunerea dosarului cu actele masinii, iar plata se va face ulterior la trezoreria de care apartine proprietarul autovehiculului.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca ordonanta de suspendare a taxei auto contine "o problema tehnica", in sensul ca taxa ar trebui ridicata si pentru vehiculele uzate Euro 4, cu capacitatea sub 2.000 cmc, inregistrate in UE intre 15 decembrie 2008 si 31 decembrie 2009 si aduse in Romania dupa acest interval, potrivit Mediafax.

Masinile uzate inregistrate oriunde in spatiul UE in timpul perioadei stabilite (decembrie 2008-decembrie 2009) si care indeplinesc cele doua criterii ar trebui sa beneficieze de aceeasi scutire cand sunt aduse in Romania dupa expirarea perioadei pentru care a fost acordata scutirea.


» Pentru toti, la fel
Avocatul Gabriel Biris ne-a declarat ca "riscul major al acestei taxe este ca ordonanta sa nu primeasca aviz favorabil de la Uniunea Europeana pentru scutirea in cazurile mentionate si atunci sa fim obligati toti sa platim triplu". UE ar putea considera ca este vorba de discriminare in ridicarea taxelor de poluare pentru anumite masini si atunci sa solicite eliminarea prevederii. Ceea ce inseamna ca Guvernul fie va respecta decizia Comisiei Europene, fie va intra in procedura de infringement si va primi sanctiuni.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 decemrbie 2008;

Foto: Romania libera;

Video: Pro TV

Niciun comentariu: