luni, 9 martie 2009

Salarii mai mici cu 9% in ianuarie

In luna ianuarie, romanii au avut un castig salarial mediu net de 1.355 lei (320 euro), in scadere cu 134 lei (9%) fata de luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Romanii au avut in decembrie 2008 un castig salarial mediu net de 1.489 lei (380 euro), cu 9,4% (128 lei) mai mult decat in luna noiembrie. Castigul salarial mediu brut a fost de 1.839 lei (435 euro) in ianuarie, cu 9,1% mai mic decat in luna precedenta.
Cele mai semnificative scaderi (peste 20%) ale castigului salarial s-au inregistrat in industria chimica, transporturi, metalurgie, activitati extractive, intermedieri financiare etc. Scaderi intre 15 si 20% ale castigului salarial mediu net s-au consemnat in productia si furnizarea energiei electrice si termice, administratia publica, productia de produse si preparate farmaceutice.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.272 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (757 lei). In luna ianuarie, comparativ cu luna precedenta, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in decembrie 2008, cand s-au acordat prime ocazionale (pentru sarbatorile de iarna, prime de vacanta sau al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari, precizeaza INS.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie-aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului trecut a inregistrat o crestere cu 5,8%.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 martie 2009

Niciun comentariu: