duminică, 1 martie 2009

Tot mai putine constructii

» Numarul autorizatiilor de construire a scazut cu aproape 43% in prima luna a anului, fata de ianuarie 2008.

» Constructorii se tem sa investeasca, desi preturile materialelor si ale manoperei au scazut.

Efectele crizei economico-financiare devin tot mai evidente in domeniul constructiilor, in prima luna a anului numarul autorizatiilor de construire pentru locuinte inregistrand o scadere cu aproape 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Antreprenorii din constructii si analistii imobiliari spun ca, tinand cont de problemele aparute in ramura in ultimele luni ale anului trecut, era oarecum previzibila o astfel de tendinta a pietei, insa cifrele sunt ingrijoratoare, mai ales ca deocamdata criza nu a atins punctul maxim. Pentru luna ianuarie s-au eliberat 4.178 autorizatii de construire pentru locuinte, in scadere cu 42,7% fata de luna ianuarie 2008. In schimb, o usoara crestere de 2,4% a fost inregistrata in cazul imobilelor de apartamente multietajate.

"Practic, asistam aproape la o injumatatire a activitatilor din domeniul constructiilor, desi nu a fost atins maximul crizei. E clar ca este efectul crizei. Toate acestea se intampla in contextul in care pretul constructiilor, al manoperei si al materialelor s-a ieftinit", a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar. La fel ca in perioadele precedente, in prima luna a anului cele mai multe autorizatii de construire au fost eliberate pentru mediul rural. In sondajul de conjunctura privind tendintele activitatilor economice pentru perioada februarie-aprilie, realizat de INS, desi este evidenta tendinta de scadere a volumului productiei si a comenzilor din constructii, managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele luni.

"Estimarea privind cresterea preturilor in constructii reflecta oarecum o modalitate de supravietuire in situatia actuala, in care s-a construit mai putin, sunt unele plati neefectuate pentru lucrari si ramase inca de anul trecut, iar unele licitatii sunt in derulare. Insa ingrijoratoare sunt cifrele care arata scaderea numarului de autorizatii de constructii. Desi in momentul de fata exista oportunitati pe piata, acestea nu sunt valorificate din teama sau se asteapta o scadere si mai mare a preturilor", a precizat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

Foto: Romania libera

Articol aparut in ziarul Romania libera din 28 februarie 2009

Niciun comentariu: