» Luna februarie a marcat, pentru prima oara dupa 28 de luni, primul ritm negativ de crestere la volumul lucrarilor de constructii. Analistii imobiliari considera ca acest recul este indiciul accentuarii crizei din intreg sectorul de constructii, lunile care vin urmand sa fie extrem de dificile pentru antreprenori.
Dupa dezvoltarea spectaculoasa a imobiliarului din ultimii ani si un ritm de crestere care ne-a mentinut, anul trecut, luni de zile, in topul european, valul crizei loveste si domeniul constructiilor. In luna februarie, fata de luna corespunzatoare a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 1,1%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Este pentru prima oara cand se inregistreaza o astfel de cadere. Din octombrie 2008 si pana in ianuarie 2009, ritmul anual mediu de crestere a fost de 29%. Un maxim a fost atins in mai anul trecut, cand s-a inregistrat un ritm anual de crestere de 51%, comparat cu perioada similara din 2007 (pe serie ajustata).
"Scaderea din luna februarie la volumul constructiilor arata ca valul crizei a inceput sa se simta in constructii. Valul aparut se va propaga si in lunile viitoare, dar este foarte greu de prevazut un scenariu. Nu stim foarte bine ce va urma. Cresterile cumulate din ianuarie-februarie pe domeniul rezidential sunt doar rezultanta continuarii unor proiecte care se aflau in derulare de luni de zile. Constructorii se grabesc sa termine ca sa vanda sau sa inchirieze si sa nu amane cu cheltuieli si mai mari finalizarea lucrarilor", a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Volumul lucrarilor de constructii in februarie, comparativ cu ianuarie, a inregistrat o scadere cu 8,6%, potrivit datelor INS. Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut cel mai mult pe rezidential (-23,5%), la constructii ingineresti scaderea fiind de 8,4%. In primele doua luni ale anului, scaderea inregistrata la lucrari de infrastructura a fost de 4%.
"Primul semn clar al crizei din constructii a fost in ianuarie, cand, desi a existat o crestere, volumul lucrarilor de constructii a fost de aproape zece ori mai mic decat in perioada similara a anului trecut. In prezent, investitorii au o atitudine de asteptare, foarte multe licitatii fiind anulate sau amanate din lipsa de fonduri. Din martie si in lunile care vor urma situatia se pare ca nu se va imbunatati", a precizat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.
Foto: Romania libera;
Articol aarut in ziarul Romania libera din 9 aprilie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu