marți, 7 aprilie 2009

Comenzile din industrie, in picaj cu 26%

Romulus Cristea


» Afacerile din industrie s-au comprimat cu aproape 20% in primele doua luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pentru perioada urmatoare insa situatia se anunta si mai dificila.

Industria extractiva si industria prelucratoare sunt cel mai afectate de scaderea volumului de afaceri. In perioada ianuarie-februarie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scazut cu 19,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, in februarie, preturile productiei industriale au inregistrat o crestere cu 6,2% fata de luna corespunzatoare a anului trecut. Coroborate, cele doua cifre ar putea indica o scadere a volumului productiei la nivel national de circa o patrime. La toate acestea se adauga o scadere a comenzilor noi din industrie, pentru perioada primelor doua luni ale anului, de 26,1%.

"Scaderile sunt ingrijoratoare, dar inca stam bine fata de alte tari, unde problemele sunt si mai grave. Este bine ca scaderea afacerilor din industrie este de 20%, si nu 30%, daca tinem seama ca sunt ramuri industriale unde caderile au fost si de peste 50%. S-ar putea ca in lunile urmatoare sa avem o redresare usoara, ca cifre, fata de inceputul anului, dar nu o crestere fata de situatia care a existat anul trecut", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Ca efect al declinului productiei, productia de energie si consumul de energie electrica au scazut in ianuarie-februarie cu 20%, respectiv 8%, fata de anul trecut.
"In ceea ce priveste principalele resurse de energie primara, scaderea de 20% este una mare, dar nu dramatica. O situatie mult mai grava a fost la inceputul anilor ’90, cand se putea discuta chiar de un colaps. Oricum, in prezent productia de energie este mai mica decat in 1989, iar exporturile raportate la total daca reprezinta 5%.
Scaderea productiei de energie ar reprezenta o problema doar daca ar fi influentate preturile, daca ar pune presiune pe acestea, ceea ce nu este cazul. Situatia din prezent din energie ar putea fi folosita pentru consolidarea pietei, s-ar putea face rezerve si s-ar putea continua reforma", a precizat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), care a estimat ca in acest an, pe ansamblu, nu va fi o scadere mai mare de 3-4% la productia de energie.

In perioada primelor doua luni ale anului, comparativ cu anul trecut, exportul de energie electrica a scazut cu 281,7 milioane KWh, respectiv 23,5%, iar productia din termocentrale a scazut cu 989 milioane KWh (-13,6%). Productia din hidrocentrale a inregistrat o scadere cu 12,5%, in timp ce la centrala nuclearo-electrica a fost o crestere cu 22,3 KWh (1,1%)

» Scaderi
Scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, astfel: industria energetica (-33,3%), industria bunurilor intermediare (-29,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,9%), industria bunurilor de capital (-8,0%), industria bunurilor de uz curent (-7,1%), potrivit INS. In perioada ianuarie-februarie, raportat la perioada similara din 2008, cifra de afaceri din industrie a scazut cu 19,7% .

Foto: Romania libera;
Articol aparut in ziarul Romania libera din 8 aprilie 2009

Niciun comentariu: