» Scaderea volumului de afaceri in turism a afectat si alte domenii, precum transportul de persoane.
» In februarie, comparativ cu anul trecut, transportul aerian a inregistrat o scadere de peste 10%.
Numarul de turisti si gradul de ocupare a hotelurilor au continuat sa scada si in primele luni ale anului, urmand dinamica regresiva din ultimul trimestru al anului trecut. Scaderea volumului de afaceri din turism este justificata atat de criza actuala, cat si de suprapunerea factorului psihologic, in sensul ca orice potential consumator se confrunta acum cu infranarea tentatiei de a cheltui bani pe produse. Dar cum turismul implica conexiuni si cu alte domenii, precum transportul rutier de persoane, industria de catering, divertisment si multe altele, urmarile actualei crize se rasfrang nedorit si asupra acestor zone. Cu toate acestea, reprezentantii organizatiilor profesionale din turism spera ca in urmatoarea perioada situatia sa se stabilizeze, iar prin campaniile de promovare numarul de turisti sa nu mai scada, desi volumul incasarilor va fi mai mic decat anul trecut.
In perioada ianuarie-februarie, raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, sosirile turistilor, dar si cazarile in hoteluri au inregistrat scaderi cu 15%, respectiv 19,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Scaderi importante, de peste 20%, au fost inregistrate si in ceea ce priveste numarul vizitatorilor straini la punctele de frontiera.
"Scaderi ale numarului de turisti au inceput sa fie inregistrate inca din octombrie-noiembrie anul trecut si, intr-adevar, au continuat inclusiv in februarie. Incepand cu luna martie, datorita campaniilor ample de promovare, ne asteptam la un numar mare de turisti, poate mai mare ca anul trecut, insa cu un volum total al incasarilor putin mai mic", a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). Plecarile vizitatorilor romani in strainatate au fost in februarie in scadere cu 10,4%, comparativ cu februarie 2008.
Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand aproape 80% din numarul total de plecari. Comparativ cu februarie 2008, anul acesta s-au inregistrat scaderi de 10,8% la transportul aerian si 10,6% la transportul rutier. Transportul rutier a inregistrat in luna februarie 2009, comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, cea mai mare scadere (20,6%).
"Transportul de persoane inregistreaza scaderi constante inca de anul trecut si tendita va continua si in perioada urmatoare. Situatia transportatorilor este una dificila, deoarece, pentru a avea activitate si pentru a nu iesi din piata, au ajuns in situatia de a reduce tarifele sub costuri", a precizat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).
Foto: Romania libera;
Articol aparut in ziarul Romania libera din 4 aprilie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu