» Pentru masinile utilizate de angajati in interes propriu, TVA nu va fi deductibila.
» Interdictia de deducere a TVA nu se va aplica autoturismelor folosite pentru inchiriere.
Guvernul are o noua propunere: pentru masinile achizitionate pe firma si folosite pentru transportul angajatilor, TVA-ul nu va fi deductibil. Masura ar urma sa se aplice in perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010. Restrangerea dreptului de deducere a TVA este inclusa in noul proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal. "Se propune introducerea in Codul Fiscal a unui articol nou, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme", se mentioneaza in actul normativ.
Prin autoturism, in contextul actualului proiect se defineste orice vehicul rutier motorizat exclusiv destinat pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kilograme si cu maximum noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.
Societatile comerciale vor putea deduce TVA, pana la 31 decembrie 2010, doar pentru masinile folosite la anumite activitati, precum taximetria, scolile de soferi sau utilizate in scop comercial in vederea revanzarii, dar nu si pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane.
"Sunt anumite formulari in proiect care, in loc sa lamureasca, produc nedumeriri. Din cate se pare, excluderea de la deducerea TVA este in cazul masinilor care sunt utilizate pentru transportul rutier al angajatilor in interes personal, fapt care este greu de controlat, dificil de aplicat si gestionat", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT). Interdictia de deducere a TVA nu se va aplica autoturismelor folosite pentru revanzare, inchiriere, instruirea de catre scolile de soferi, activitatea de taximetrie, precum si autoturismelor utilizate exclusiv pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculelor special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, precum si celor folosite de catre agenti de vanzari si de recrutare a fortei de munca. Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.
Taxa de solidaritate de 1% este aplicata si in cazul vehiculelor comerciale
Transportatorii considera ca reprezentantii Guvernului incearca sa aplice, in aceasta perioada de criza, masuri care sa taxeze luxul. Insa, reprezentantii firmelor din transport spun ca o astfel de masura exista deja si este aplicata necorespunzator: taxa de solidaritate de 1%. Taxa de solidaritate se aplica la inmatriculare pentru vehiculele cu capacitati care depasesc 2.000 centimetri cubi.
"Trebuie taxat luxul dedus prin persoane juridice, dar utilizat de o persoana fizica. Taxa de solidaritate este insa aplicata fara a face diferenta daca vehiculul respectiv are utilizari comerciale. Nu este normal, de exemplu, sa ajungi in situatia, dupa ce ai cumparat cu mari greutati un cap-tractor, sa mai ai de platit si 1.000 de euro taxa de solidaritate. Este o diferenta intre cel care cumpara un camion pentru a munci si a-si castiga existenta si o persoana care achizitioneaza, prin firma, o masina de lux de 200.000 euro pentru a o utiliza in scopuri strict personale", a precizat presedintele FORT.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 11 aprilie 2009
Foto: Romania libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu