» De la 1 mai, gazele naturale livrate populatiei se vor ieftini cu 3%, in urma reanalizarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a situatiei preturilor gazelor la principalii distribuitori. Decizia de scadere a preturilor vine ca urmare a scaderii pretului barilului de petrol din ultima perioada si a pretului gazului de import, care a avut un maxim in decembrie-ianuarie.
Initial, la sfarsitul lunii martie, Petru Lificiu, presedintele ANRE, declarase ca "pretul gazului nu va cobori pana in toamna, pentru a permite distribuitorilor si transportatorilor sa-si acopere costurile acumulate anul trecut si neplatite, o ieftinire de peste 3% fiind prognozata pentru trimestrul al patrulea".
ANRE a cerut distribuitorilor si furnizorilor de gaze sa gaseasca solutii prin care consumatorii sa beneficieze de reducerea preturilor. ANRE a cerut acest lucru dupa ce premierul Emil Boc i-a comunicat presedintelui Agentiei, Petru Lificiu, intr-o sedinta a Guvernului, ca nu considera corect ca preturile gazelor sa fie mentinute pentru acoperirea pierderilor distribuitorilor.
Distribuitorii si furnizorii de gaze au reactionat la anuntul oficialilor privind ieftinirea de la 1 mai a gazelor livrate populatiei sustinand ca o scadere imediata a pretului final, in conditiile in care aceasta nu este corelata cu costurile reale de furnizare a gazelor naturale, va duce ulterior la o suportabilitate si mai scazuta a pretului final pentru consumatori.
Doua preturi
Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Rezervelor de Energie (IRE), considera ca in domeniul gazelor naturale Romania nu are o piata functionala: "Este o anomalie in contextul european sa avem doua preturi la gaz, unul intern si unul pentru gazul de import si, in plus, numarul distribuitorilor este mic. Pentru a efectua scaderea de pret la gaze, s-a plecat de la preturile interne foarte joase si care au in spate subventii mascate. Este posibil ca aceasta ieftinire sa aiba si un substrat politic, in conditiile in care nu s-a facut o analiza serioasa a preturilor". Presedintele IRE apreciaza ca factura la gazele livrate populatiei poate fi redusa, insa "subventia trebuie sa se acorde la factura".
Potrivit datelor publicate de ANRE, ieftinirea gazelor, anuntata pentru 1 mai, este prima masura de acest fel din ultimii zece ani. In ultimul deceniu, practic, pretul gazului livrat populatiei a crescut constant pana in primul semestru al anului 2009, la fel si costurile de distributie, transport, furnizare si achizitie. Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi de gaze naturale. Dintre acestea, doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.
Ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca directorul ANRE va fi invitat pentru audiere in cadrul Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, deoarece reducerea pretului la gaze naturale "cu 3% este prea putin fata de o scadere cu aproape 60% a pretului pe plan international". Geoana a precizat ca tarile vecine au scazut pretul la gaze naturale cu cel putin 5%.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 22 aprilie 2009
Foto: Romania libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu