marți, 19 februarie 2008

Industria textila importa 1.000 de muncitori din Bangladesh



» Muncitorii in industria confectiilor textile primesc intre 17 si 51 de euro in Bangladesh, suma care include si chiria.

» Oamenii de afaceri romani cauta mana de lucru ieftina si in Egipt, si Pakistan.


Dupa ce peste doua milioane de romani au parasit tara pentru a lucra in strainatate, companiile romanesti cauta mana de lucru in pietele asiatice. Romania va importa din Bangladesh, probabil in acest an, o mie de muncitori specializati in industria confectiilor textile, care se vor adauga unui lot de 100 de lucratori care au sosit deja in tara.Cotidianul local Daily Star a informat ca doi directori ai unei companii romanesti producatoare de confectii textile, Cristina Curpanaru si Antonello Gamba, au participat la o intalnire cu Iftekhar Ahmed, consilier in cadrul Ministerului pentru Expatriati si Angajati in Strainatate si au lansat o oferta de recrutare. Fabrica pentru care fac recrutarea este amplasata in Bacau si a angajat deja o suta de muncitori din Bangladesh, care se adauga lucratorilor sositi din China.Salariul minim lunar al muncitorilor din Bangladesh, negociat pe ramura, din sectorul confectiilor de imbracaminte variaza intre 1.665 teka (suma echivalenta cu aproximativ 17 euro) si 5.140 teka (51 euro), in functie de gradele profesionale acumulate. Salariul minim din Bangladesh include atat banii cash primiti ca leafa, cat si chiria locuintei si bonusuri pentru salariatii incepatori. In Romania, statistica arata ca salariul mediu net in luna decembrie in industria confectiilor de imbracaminte a fost de 670 lei (181 euro). Venind la munca in Romania, lucratorii din Bangladesh isi multiplica veniturile de cel putin cinci ori.La fel ca si romanii care au trimis in tara peste 7 miliarde euro in 2007, muncitorii plecati din Bangladesh transfera sume insemnate in conturile familiilor. Astfel, in al doilea semestru al anului trecut, muncitorii plecati in strainatate au trimis acasa 3,447 miliarde dolari. Suma reprezinta cam doua treimi din totalul exporturilor tarii din acelasi interval, care s-au ridicat la 5,1 miliarde dolari.
Cota de 6.000 de straini
Pentru acest an, prin hotarare de guvern, cota de muncitori straini pentru Romania a fost fixata la 6.000. "Nu exista riscul sa se depaseasca aceasta cifra deoarece procedurile de angajare in industrie a muncitorilor adusi din alte tari sunt foarte complicate si dureaza mult", a precizat Petre Dandea, vicepresedintele CNS "Cartel ALFA". In plus, de anul trecut, Guvernul a modificat legea privind obligatiile angajatorilor referitoare la asigurarea unui anumit nivel de salarizare pentru muncitorii straini. Acum, pentru muncitorii straini care lucreaza in Romania, nivelul minim de salarizare este acelasi ca si pentru romani, adica salariul minim pe economie. In anii trecuti angajatorii trebuiau sa le asigure strainilor salariul mediu pe ramura."Exista demersuri ale unor angajatori din Bacau de a aduce muncitori pentru industria textila din Bangladesh, Pakistan si chiar Egipt. Pana in prezent, nu cunostem nici o intreprindere de textile care sa lucreze cu muncitori din aceste tari. Exista anumite dificultati in a aduce muncitori din aceste zone, consulatele romanesti acordand foarte greu vize pentru lucu in Romania si, in cazurile in care se dau, doar pentru persoane trecute de o anumita varsta", spune Maria Zidaru, secretar general al Federatiei Sindicatelor din Confectii si Tricotaje. Intreprinderea de confectii din Bacau, care face in prezent demersuri pentru a aduce muncitori din Bangladesh, are deja angajati din China. La sfarsitul anului 2006, la aceasta intreprindere lucrau 291 de chinezi. In 2007, in urma unei neintelegeri patronat-angajati, au mai ramas 167 de textilisti chinezi, restul fiind concediati sau refuzand incheierea unor noi contracte individuale.Reprezentantii sindicatelor din confectii au precizat ca patronul intreprinderii de textile bacauane detine si firma de intermediere a fortei de munca pentru straini.
Bangladesh In CIFRE
» Populatie: 150,4 milioane
» PIB: 75,1 miliarde dolari (estimare 2007)
» PIB / locuitor: 1.400 dolari» Inflatie: 8,8%
» Contul curent: 683 milioane dolari surplus
» Populatie sub limita saraciei: 45%
» Rata somajului: 2,5%
» Cresterea economica: 5,6%
» Veniturile bugetare: 7 miliarde dolari
» Cheltuieli bugetare: 9,6 miliarde dolari
Articol aparut in Romania libera din 19 februarie 2008
http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: