luni, 25 februarie 2008

Banii pentru Dacii, din 21 decembrie






» Cel mai vechi deponent CEC pentru autoturisme Dacia si care poate primi despagubire a plasat banii in anul 1966.

» Persoanele indreptatite isi pot retrage toata suma cuvenita pentru despagubire sau o pot pastra intr-un cont.

» Suma reprezentand despagubirea este asigurata de Ministerul Finantelor prin emisiune de titluri de stat.

Persoanele fizice care au depus bani la CEC pana la data de 15 februarie 1992 pentru achizitia de autoturisme Dacia vor fi despagubite incepand cu data de 21 decembrie 2008. Cel mai vechi deponent identificat de reprezentantii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si care are drept de despagubire detine un cec cu suma limitata inca din mai 1966. Numarul total al deponentilor care au dreptul la despagubire este de 37.462, suma totala cuvenita acestora ridicandu-se la 760 milioane lei.In medie, fiecarui posesor de carnet tip CEC pentru autoturisme ii revin 20.000 lei. "Suma insa difera de la un deponent la altul, in functie de perioada in care au facut depunerea, de cati bani au avut depusi etc. Acordarea acestor despagubiri a fost o decizie politica importanta si toate persoanele indreptatite isi vor primi banii", a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

O singura transa

Modificarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind despagubirea persoanelor care au depus bani la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme va fi aprobata saptamana viitoare, astfel incat toti deponentii sa-si primeasca banii intr-o singura transa."Ambele transe de titluri, in suma de 760 milioane lei, au fost incluse in executia bugetara din 2007", a precizat Vosganian in conferinta de presa sustinuta la sediul CEC.
A doua transa trebuia emisa pe 21 ianuarie 2008, dar a fost inregistrata tot pentru decembrie 2007.Initial, titlurile de stat pentru despagubiri urmau sa fie emise in doua transe, prima avand ca data 21 decembrie 2007, iar a doua transa – 21 ianuarie 2008. Conform prevederilor ordonantei, suma reprezentand despagubirea este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiune de titluri de stat cu valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii. "Titlurile de stat se emit pe numele CEC, sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobanda si au scadenta la un an de la data emisiunii", a subliniat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC.

22 de situatii permise

"Cred ca circa 30% din cei care au depus bani pentru autoturisme Dacia nu mai sunt in situatia de a veni personal si vor fi reprezentati. Persoanele indreptatite trebuie sa vina la banca sa clarifice situatiile privind documentele, iar eventualele petitii adresate altor institutii ale statului – in situatia in care nu sunt satisfacute de modul in care li s-au solutionat cazurile – sa fie trimise abia dupa ce au urmat procedura stabilita de noi. Juristii nostri au identificat 22 de situatii permise: unele persoane au decedat, probabil unele documente ar putea fi deteriorate sau pierdute, insa un lucru trebuie sa fie clar: se va face identificarea cu baza noastra de date", a declarat Ghetea.Presedintele CEC a anuntat ca a primit o scrisoare-raspuns de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici, prin care acestia anuntau ca, tinand cont ca este vorba de o situatie sociala, vor asigura in mod gratuit consultanta notariala si, in functie de decizia care se ia la Ministerul Justitiei, ar putea asigura gratuitate si pentru redactarea documentelor privind despagubirea celor indreptatiti.Sumele primite de despagubiti nu vor fi impozitate suplimentar.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 26 februarie 2008
http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: