miercuri, 19 august 2009

Statul sapa dupa bani in ograda taranilor

» Fiscalizarea productiei agricole, propusa ca una dintre masurile anticriza de catre actuala coalitie aflata la guvernare, ii pune pe jar pe fermieri. Producatorii agricoli sustin ca guvernantii ar trebui sa asigure subventii, scutiri de taxe si facilitati legislative pentru relansarea agriculturii romanesti, si nu sa adauge, deocamdata, noi impozite la cele deja existente.

Romulus Cristea

In Romania, agricultura de calitate se face pe doar un milion de hectare de teren, care sunt exploatate eficient de companii ce au investit in utilaje si tehnologii performante. Anul trecut, aproximativ 3,5 milioane de teren au ramas necultivate din cauza dezinteresului proprietarilor.
stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar, considera ca, in conditiile in care statisticile indica faptul ca pe 70-80% din suprafetele de terenuri se face agricultura de subzistenta, eventuala interventie a statului de a fiscaliza activitatile din domeniu este fara rost si nu va avea efectul scontat, acela de a aduce bani la vistieria goala a statului.

"Nu este clar cum doresc guvernantii sa impoziteze activitatile din agricultura, probabil in perioada urmatoare vor veni cu clarificari privind modificarea legislatiei. Nu de alta, dar de pe 1 ianuarie a intrat in vigoare, dupa mai multe amanari, impozitul de 2% pe venitul agricol. In plus, taranii platesc la consiliile locale impozitul anual pe teren. Daca ne referim la grupurile agricole sau la asociatiile agricole, suntem in situatia in care discutam despre persoane juridice care platesc taxe si impozite. Intentia de a introduce noi impozite pentru agricultura ar trebui sa fie indreptata nu asupra producatorilor, ci asupra intermediarilor care fac afaceri fara documente. Evaziunea fiscala pe piata agricola din Romania este de doua miliarde euro. Guvernantii trebuie sa rezolve aceste probleme, ale celor care eludeaza legea, prin controale si legislatie eficienta. Nu producatorii sunt marea problema acum", a precizat presedintele Agrostar.

Subventii diminuate cu 30%
Reprezentantii agricultorilor spun ca, in timp ce in Uniunea Europeana grupurile si asociatiile de producatori sunt scutite trei ani de la plata impozitelor catre stat, in Romania astfel de facilitati nu exista. "Numai documentatia, obtinerea avizelor si aprobarile pentru infiintarea unui grup sau a unei asociatii dureaza trei-patru luni de zile", a precizat Niculae. De asemenea, Marcel Cucu, de la Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), considera ca statul trebuie sa intervina cu subventii si alte forme de ajutorare a agricultorilor, pentru ca discutam de un domeniu in care investitiile aproape nu exista. "Probabil, cei de la Ministerul Agriculturii au uitat ca abia s-a introdus impozitul pe venitul agricol din 1 ianuarie, iar subventiile le primim dupa efectuarea lucrarilor agricole. Anul asta am primit subventiile la hectar pentru anul trecut, bineinteles, la cursul euro de anul trecut", a spus Marcel Cucu.

Intermediarii, acuzati de evaziune fiscala
Producatorii agricoli sustin ca subventiile se adauga contabil la venit si se impoziteaza, iar diferenta de curs valutar si cota de impozit scad, la final, nivelul subventiilor cu 30%. "Probabil, introducerea unor noi impozite in agricultura va fi pentru zonele nefiscalizate sau pentru cei care se sustrag impozitarii. Este binecunoscuta evaziunea fiscala care se face cu grau si pe segmentul comercializarii legumelor si fructelor. Vizati, se pare, sunt samsarii, cei care intermediaza pe piata agricola fara documente fiscale", ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 20 august 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: