miercuri, 12 august 2009

Recolta de grau scazuta nu modifica, deocamdata, pretul painii

Oficialii Ministerului Agriculturii si reprezentantii organizatiilor producatorilor agricoli sustin la unison ca nu sunt motive pentru o eventuala crestere a pretului painii in acest an. Desi productia de grau este mai mica decat anul trecut cand s-a inregistrat o crestere importanta, cantitatea recoltata pana in prezent este suficienta pentru acoperirea consumul intern si pentru insamantari.

Romulus Cristea

Pana in prezent graul a fost recoltat de pe 97% din suprafete, iar cantitatea din acest an a insumat 5,22 milioane tone de grau. Desi recolta este cu 20% mai mica decat anul trecut, pretul painii nu ar trebui sa creasca, potrivit ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu. "O crestere a pretului painii nu ar fi justificata din punct de vedere al materiei prime", a declarat Sarbu, intr-o conferinta de presa. Desi de acord cu afirmatiile ministrului Agriculturii referitoare la pretul painii, reprezentantii producatorilor agricoli sustin ca seceta si ploile au redus productia agricola cu 40-45%. "Nu stim cum s-au facut raportarile de productie catre Ministerul Agriculturii. Noi am estimat ca seceta si problemele de finantare datorate crizei au redus recolta cu 40%, chiar pana la jumatate.

Pe langa faptul ca nu au cazut precipitatii cand era nevoie, s-au folosit si mai putine ingrasaminte, din lipsa de bani. Insa, daca tinem cont ca pentru intern avem nevoie de aproape patru milioane tone (trei pentru consum si aproximativ 800 mii tone pentru insamantari), nu sunt motive pentru a se majora pretul la paine", ne-a declarat stefan Nicolae, presedintele organizatiei profesionale Agrostar.

Stocuri pentru autoconsum
Estimarile specialistilor din Ministerul Agriculturii indica si faptul ca mai exista in hambarele fermierilor stocuri de grau pentru autoconsum de aproape un milion de tone. "Este clar ca recolta de cereale din acest an este mai mica decat anul trecut. Criza si conditiile meteo nefavorabile au contribuit la reducerea productiei. Insa si in aceste conditii este grau suficient, cel putin pana la sfarsitul anului, pentru a nu se creste pretul la produsele de panificatie.

Este probabil sa apara probleme abia de anul viitor, daca in perioada februarie-martie va fi necesar sa se importe grau de panificatie. Nu doar cantitatea de grau este importanta, ci si calitatea acestuia. Daca cantitatea de grau este suficienta in acest an, calitatea graului lasa de dorit. Agricultorii au anuntat inca de acum cateva luni ca exista probleme cu calitatea graului, in special din cauza secetei care s-a manifestat peste tot in tara", a precizat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Anul trecut, datorita conditiilor meteo prielnice recolta de grau, care a atins 7,8 milioane tone, a crescut cu 153% fata de anul anterior cand seceta facuse ravagii si se atinsese un minimum al ultimilor ani agricoli. Productii comparative cu cele din anul 2008 au mai fost doar in anii 2001 si 2004.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 12 august 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: