miercuri, 5 august 2009

Usoare semne de temperare a declinului din industrie

» Desi comenzile noi din industrie au inregistrat in iunie o noua cadere pe rate anuale (luna calendaristica din 2009 raportata la luna similara din 2008), pentru a saptea luna consecutiv, amplitudinea s-a atenuat in ultimele doua luni ale semestrului I. Analisti economici afirma ca micile cresteri ale comenzilor de la o luna la alta ar putea fi semnele unei redresari timide in industrie.

Romulus Cristea

In luna iunie, comenzile noi din industrie pe total (piata interna si piata externa) au crescut fata de luna precedenta cu 4,9% si au scazut fata de luna corespunzatoare din anul anterior cu 16,2%, marcand a saptea luna de scaderi consecutive, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).
De asemenea, cifra de afaceri din industrie, pe total, a crescut, in termeni nominali, fata de luna precedenta cu 7,4% si a scazut fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 16,6%, pentru a opta luna consecutiv, ultima crestere fiind consemnata in octombrie 2008, cand afacerile din industrie au crescut cu 7,3% fata de aceeasi luna din anul 2007. Chiar daca ritmul anual consemneaza scaderi atat pentru comenzile din industrie, cat si pentru cifra de afaceri, pe total, indicatorii valorici indica cresteri de la luna la luna in trimestrul II, ceea ce ar putea indica o usoara redresare in sector.

De exemplu, indicatorii valorici ai comenzilor noi din industrie au avut o tendinta crescatoare de la o luna la alta si au atins in iunie cel mai inalt nivel pentru toata perioada semestrului I. "Atenuarea caderii ratei anuale in ultimele doua luni ale semestrului I, atat pentru comenzile noi din industrie, cat si pentru cifra de afaceri din industrie, ar putea indica semnele de mult asteptate de noi ale unei mici redresari, de reluare a activitatii in industrie. Oricum, in Romania totul depinde – vrem, nu vrem – de reluarea unor investitii in tari dezvoltate precum Franta, Germania etc. S-ar putea sa avem mici semne de redresare, e posibil sa incepem sa recuperam prin reluarea unor activitati. Dar, de la o industrie la alta, totul e diferentiat. Sunt intreprinderi care au reluat activitatile la maximum in baza unor comenzi recente si sunt inca intreprinderi care o duc rau si inchid activitatile", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Cifra de afaceri din industrie, in luna iunie 2009, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe total industrie cu 7,4%, sustinuta de cresterea din industria prelucratoare (7,6%) si industria extractiva (2,3%).
Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (14,2%), industria energetica (11,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (6,8%) si industria bunurilor de uz curent (4,8%).
Comenzile noi din industrie, in luna iunie 2009, comparativ cu luna precedenta, au fost mai mari cu 4,9%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in toate sectoarele, astfel: industria bunurilor de capital (10,2%), industria bunurilor de uz curent (8,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,3%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 3,6%.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 6 august 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: