» Creditele garantate de stat pentru locuinte vor putea fi accesate de beneficiari din 15 iulie.
»Patronatele nu intrevad o redresare in domeniul constructiilor pentru urmatoarele luni.
»Numarul autorizatiilor de construire in primele cinci luni, comparat cu anul trecut, a scazut cu 18%.
Populatia va putea accesa creditele garantate de stat prin intermediul Programului "Prima Casa" incepand cu 15 iulie, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. "Pana pe 15 iulie cel tarziu, daca este sa vorbim despre toate bancile, programul va intra in efectivitate si apoi oamenii pot lua credite", a afirmat ministrul Finantelor la finalul sedintei saptamanale a PDL. Pana pe 2 iulie a.c. se va semna un ordin comun intre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul IMM-urilor, in care va fi stabilita conventia de implementare a Programului "Prima Casa", iar bancile urmeaza sa semneze individual conventiile de garantare.
Plafonul de garantare de catre stat a creditelor pentru acest an este de un miliard de euro, ceea ce inseamna ca vor fi 16.000 de beneficiari. Garantia statului se distribuie in limita sumei de 60.000 euro pentru un credit contractat de un beneficiar, pentru o suma mai mare, persoana care doreste sa achizitioneze un apartament mai scump fiind nevoita sa completeze singura diferenta de bani. Programul guvernamental "Prima Casa" are ca scop principal deblocarea tranzactiilor pe piata imobiliara, prabusita de aproape o jumatate de an, sperandu-se si in deblocarea din sectorul de constructii.
Cifrele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) nu indica deocamdata vreun semn de redresare in domeniul constructiilor: in primele cinci luni ale anului, comparat cu perioada similara a anului trecut, numarul autorizatiilor de construire a fost in scadere cu aproape 18%, mentinand tendinta de scadere evidenta inceputa din ianuarie.
Analistul economic Ilie serbanescu considera ca Programul "Prima Casa" nu va compensa caderea abrupta din constructii. "Programul guvernamental va sustine, mai degraba, bancile. Vor mai beneficia si unii dezvoltatori imobiliari care au proiecte incepute si neterminate sau locuinte nevandute. Nu se va revigora sectorul constructiilor de locuinte, creditele indreptandu-se preponderent spre locuintele deja existente in piata", a precizat Serbanescu.
De asemenea, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii – ARACO –, Laurentiu Plosceanu, apreciaza ca efectele Programului "Prima Casa" se vor simti, probabil, in domeniul constructiilor abia de la anul. "Principala problema a dezvoltatorilor imobiliari, a constructorilor, in general, ramane lipsa acuta de finantare. Destinatia creditelor va fi, in principal, pe lucrari care se executa deja in prezent si abia dupa aceea vor incepe eventual noi dezvoltari de proiecte. In situatia actuala, scaderile din sectorul de constructii vor continua si pentru trimestrul trei. Nu sunt inca semne de revenire", a declarat Plosceanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu