"Anul viitor, cresterea economica va fi de 4,6% din PIB, iar deficitul de cont curent de 13,3% din PIB", a declarat ieri Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Estimarea BNR a luat in calcul efectele accentuarii crizei internationale, cifra avansata pentru cresterea economica din 2009 fiind chiar mai severa decat estimarea FMI (4,8%). Comisia Nationala de Prognoza a revizuit saptamana trecuta in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta totusi un avans de 12,8% fata de 28,8% in acest an.
Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca 4,6% crestere economica indica o situatie buna daca tinem seama de contextul actual mondial. "Ar fi bine sa fie asa. Chiar si la aceasta valoare se mentine un nivel al cresterii economice, chiar daca in anii precedenti vorbeam de 6-8%. Insa in aceste conditii trebuie analizat foarte bine cum sa se mentina cresterea. Motoarele cresterii economice raman constructiile, agricultura si serviciile. Trebuie mentinut ritmul cresterii prin adoptarea unor masuri care sa stimuleze aceste sectoare. De exemplu, in constructii, unde 85% din materialele de constructii sunt fabricate in tara, modificarea cotei de TVA de la 19% la 5% ar avea efecte benefice pentru dinamizarea sectorului in aceasta perioada. La fel, in agricultura ar trebui acordate subventii la nivelul celor din Europa", a precizat Parvan.
CNP indica pentru anul viitor o crestere cu 4,7% a industriei si cu 5,8% a serviciilor, in timp ce agricultura va avea o dinamica de 3,5%, pe fondul unei productii bune si in 2008.
In schimb, Ilie serbanescu, analist economic, apreciaza ca "nici BNR, nici Comisia de Prognoza nu au cum sa evalueze plauzibil cresterea economica pentru 2009". Analistul afirma ca sunt mai multe aspecte care pot interveni in perioada urmatoare. "Nimeni nu stie inca care va fi situatia politica de la noi (in legatura cu alegerile parlamentare din noiembrie – n.n), ce va face noul Guvern, si nu putem evalua impactul crizei internationale. Guvernul actual lasa o Romanie care a fost obisnuita sa aiba un buget de cresteri inalte si nu a prea pus nici o rezerva deoparte. Ramane de vazut, in functie de politica promovata, cresterea economica poate sa fie dusa si la zero si sub zero", a subliniat serbanescu.
Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat in mai multe randuri ca estimarile analistilor cu care s-a intalnit incadreaza cresterea PIB pentru anul viitor intre 4% si 6%.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 29 octombrie 2008
Foto: Romania libera
Un comentariu:
Tot in regres ne aflam din cate se pare si in 2012.
Trimiteți un comentariu