Romulus Cristea
» Cumparatorii au amanat decizia achizitionarii de proprietati pe fondul zvonurilor de ieftinire a caselor.
» Tranzactiile imobiliare se vor intensifica din toamna datorita maririi volumului de lichiditati.
In Romania nu exista o criza imobiliara grava, generata de mecanismele interne ale pietei, precum in alte state din zona euro sau SUA. Efectele crizei imobiliare internationale s-au resimtit totusi intr-o oarecare masura si la noi prin intermediul cursului de schimb si ca un efect secundar pe bursa, dar piata imobiliara nu a avut de suferit pe ansamblu in mod dramatic. Analistii imobiliari si antreprenorii din constructii considera ca cererea foarte ridicata de pe piata locuintelor, in conditiile unei oferte insuficiente, nu are cum sa duca preturile in jos. Desi din primavara pe piata constructiilor de rezidentiale a existat o stagnare a tranzactiilor, aceasta situatie este pusa pe seama asteptarilor consumatorilor, care spera in ieftinirea caselor, asa cum s-a intamplat de luni de zile in tarile lovite de criza imobiliara (de exemplu, in Spania si Marea Britanie).
Nu vor fi ieftiniri
Zvonurile si informatiile contradictorii vehiculate in ultimele luni referitoare la o eventuala ieftinire a locuintelor au alimentat tendinta de amanare a deciziei de cumparare a unei locuinte pentru foarte multi doritori. Insa anchetele de profil si prognozele interne releva ca in urmatoarele luni vom asista la scumpirea locuintelor noi, intr-adevar, cu un procent mult mai mic decat in anii precedenti (pana in 10%), ca urmare a scumpirii materialelor de constructii (in unele cazuri cu peste 100%) si a majorarii preturilor la utilitati (curent electric si gaze). "Piata imbraca doua forme: in prima dintre ele gasim cumparatorii care, alimentati de atatea zvonuri, nu mai achizitioneaza proprietati in speranta ca poate maine sau peste o luna va fi mai ieftin, iar pe de alta parte, dezvoltatorii nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii se scumpesc in fiecare zi, mana de lucru devine din ce in ce mai scumpa si, peste toate, trebuie sa aiba si un profit decent care sa le faca afacerea viabila", a declarat Ionut Bordei, directorul Departamentului proiecte rezidentiale CB Richard Ellis – Eurisko.
Piata in crestere
Analistii imobiliari spun insa ca din toamna totul va fi mult mai clar, aceasta fiind perioada traditionala anuala de intensificare a tranzactiilor pe domeniul constructiilor. "Ce s-a intamplat din primavara si pana in prezent nu este edificator pentru a da un verdict pe ansamblu. Da, este adevarat, au scazut tranzactiile, insa pe un volum de lichiditate mica. Tot la fel de adevarat este ca pe zonele de periferie au existat scaderi de preturi la apartamentele vechi cu 10-20%. De asemenea, nu e relevant si nu se poate constitui ca un indicator pentru perioada viitoare, deoarece variatia de pret a fost pe fondul unei lichiditati reduse. La toamna, cand numarul de tranzactii ar trebui sa creasca, ne vom da seama de evolutia preturilor", a precizat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.Antreprenorii, la randul lor, considera ca piata de imobiliare din Romania este in crestere. "Pentru perioada urmatoare nu vor mai fi cresteri spectaculoase de preturi, ci doar in anumite limite. In toamna, piata se va reechilibra si tranzactiile vor fi mai dinamice, pretul locuintelor din ansamblurile rezidentiale noi putand creste cu maximum 10%", a mentionat Liviu Ureche, antreprenor.Ionut Bordei, de la Eurisko, subliniaza insa ca "va fi surprinzator pentru multi dintre cumparatori sa constate ca proprietatile nu s-au ieftinit, pentru ca nu au cum, atat timp cat costurile sunt imense". Oferta mica de pe piata si cererea mare vor struni din nou preturile, iar "surpriza va fi si mai mare cand vor observa ca nici macar credite nu vor mai putea lua in acel moment", a concluzionat Bordei .
Articol aparut in ziarul Romania libera din 30 august 2008;
Foto: Romania libera;
www.romanialibera.ro
sâmbătă, 30 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu