» In sase luni, afacerile cu vin spumant au crescut cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
» Recolta de struguri si productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%.
Patronatul National al Viei si Vinului estimeaza pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin. Media ultimilor ani este de 5,5 milioane hectolitri, vinul de calitate superioara si cel de masa detinand proportii aproximativ egale. Piata totala a vinului a crescut in ultimele 12 luni cu 17%, iar piata vinului imbuteliat la sticle de 0,7-0,75 litri a crescut cu 31% in aceeasi perioada. De asemenea, piata vinului spumant a inregistrat o tendinta constanta de crestere anuala (7% pe primele sase luni ale anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent).
"Cresterea consumului (pietei) de vin din Romania are ca fundament principal cresterea puterii de cumparare a romanilor. Obiceiurile de consum nu s-au modificat substantial in ultimii ani, ponderea majora in consum avand-o vinul alb (70%)", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Vinul romanesc detine 97% din totalul pietei interne (3% vin de origine intra- si extracomunitara).
In perioada 2009-2013, sectorul viti-vinicol romanesc va absorbi suma de 210,5 milioane euro in urma aplicarii "Reformei vinului". Principala destinatie a acestor fonduri va fi reconversiunea si replantarea vitei-de-vie (replantarea vitei imbatranite, plantarea soiurilor autohtone si a celor pentru vinul rosu).
Articol aparut in ziarul Romania libera din 1 septembrie 2008
Foto: Romania libera;www.romanialibera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu