sâmbătă, 6 iunie 2009

Romanii mananca mai putin

» Consumul de carne din Romania este cu 20% mai mic decat media tarilor europene.

» Volumul vanzarilor la lapte si branzeturi a scazut cu 20% in primele patru luni.

Romania, Bulgaria si Estonia sunt tarile Uniunii Europene cu cel mai mare ritm de scadere a volumului vanzarilor cu amanuntul, inclusiv la categoria de alimente, bauturi si tigari. Ca urmare a crizei economice, pe fondul cresterii somajului si al reducerii drastice a creditarii, consumul populatiei tot scade, incepand din decembrie anul trecut. Romanii mananca in prezent si mai putin decat cu o luna in urma, desi, in general, consumul inregistrat la alimentele de baza era mai mic decat in celelalte tari ale Uniunii Europene. Fie ca este vorba despre carne, lapte si branzeturi sau uleiuri si grasimi vegetale, Romania inregistreaza un nivel mai scazut al consumului decat media UE. De exemplu, romanii mananca cu 20% mai putina carne decat occidentalii, consuma lapte de 4-5 ori mai putin decat alti europeni, iar consumul de ulei este la mai putin de jumatate.

In urma cu un an, cand criza inca nu se manifesta la amploarea de astazi, analistii economici estimau ca abia peste cinci ani vom ajunge la un consum pentru alimentele de baza comparabil cu media UE. In aprilie, potrivit datelor Biroului European de Statistica – Eurostat, vanzarile in tara noastra au scazut cu aproape 10 procente fata de aceeasi perioada a anului 2008 si de sapte ori fata de media din Uniunea Europeana. Valentin Blanaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui – APRIL, apreciaza ca, per total, in ultimele patru luni, volumul vanzarilor la lapte si produse din lapte a inregistrat o scadere de 20%.

"Pentru perioada urmatoare este dificil de facut o apreciere, dar exista atat posibilitatea de a mentine si pentru restul anului aceasta scadere a volumului la vanzari, cat si scenariul scaderii in continuare a consumului", a spus Blanaru. Volumul comertului a crescut in zece tari, a scazut in sase si a ramas stabil doar in Danemarca. In aprilie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, comertul cu amanuntul s-a redus cu 9,9% in Romania, iar la nivelul UE si al zonei euro – cu 1,4%, respectiv 2,3%. Pentru alimente, bauturi si produse din tutun, indicatorul a scazut cu 0,4%.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 6 iunie 2009

Niciun comentariu: