joi, 4 iunie 2009

Industria, in cadere libera

» In actualul context al crizei economice, industria, nesustinuta de proiecte nationale ferme de relansare, va continua – sustin analistii economici – parcurgerea traiectoriei descendente incepute in urma cu o jumatate de an. Cifra de afaceri din industrie a cazut cu aproape 17% in primele patru luni ale anului comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, iar comenzile din industrie s-au comprimat cu 23%.

Datele comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS) indica a cincea luna consecutiva de scaderi ale comenzilor noi din industrie. In aprilie, comenzile s-au redus cu 24,2% fata de aceeasi luna din 2008. De la primul impact sesizat al crizei asupra comenzilor noi din industrie, acestea s-au comprimat, intr-un ritm anual, cu 9% in decembrie 2008, cu 34,5% in ianuarie 2009, cu 15,9% in februarie si cu 15,6% in martie. Ultima luna de crestere fata de intervalul similar din anul precedent a fost noiembrie 2008, cand comenzile noi din industrie au avansat cu 2,7%. Fata de luna martie, comenzile noi din industrie au fost mai mici cu 4,5%. Pe marile grupe industriale, comenzile noi au fost mai putine in industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor intermediare (-6,8%) si in cea a bunurilor de capital (-1,4%). In schimb, comenzile noi din sectorul bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 2,3% fata de martie.

In primele patru luni din acest an comenzile noi din industrie au scazut, per ansamblu, cu 23% fata de perioada similara din 2008, dupa scaderea cu 44,2% a comenzilor din industria bunurilor intermediare si cu 31,4% din cea a bunurilor de folosinta indelungata. O scadere mai mica a fost inregistrata in industria bunurilor de uz curent, de 9,7%, in timp ce industria bunurilor de capital a marcat o crestere de 1% a comenzilor noi. De asemenea, potrivit INS, cifra de afaceri din industrie s-a redus in aprilie cu 18,4% fata de luna similara a anului trecut, marcand a sasea luna consecutiva de declin, dupa reducerea cu aproape o cincime a afacerilor din industria de prelucrare. "Este nevoie de o mobilizare a eforturilor, de decizie politica si fermitate pentru a stabili prioritatile economiei nationale si pentru a mobiliza capacitatea tehnica a Romaniei in scopul relansarii industriei.

De exemplu, in Romania avem cinci firme care produc utilaje mobile pentru irigatii, dar nu exista un plan concret pentru agricultura. Sunt fonduri europene de 1,6-2 miliarde euro pentru lucrari de infrastructura, dar nu avem proiecte aprobate. si exemple sunt multe. Daca ar fi demarate lucrari serioase de infrastructura, industria cimentului si a otelului (puternic afectata) ar avea comenzi serioase", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

» Declin
Vanzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au scazut in aprilie cu 9,9% fata de luna similara din 2008, intr-un ritm de peste sapte ori mai mare decat media inregistrata in Uniunea Europeana, potrivit datelor publicate ieri de Biroul European de Statistica – Eurostat. Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in a patra luna din acest an cu 1,4% in Uniunea Europeana si cu 2,3% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.

Articol apărut în ziarul România liberă din 5 iunie 1990

Foto: România liberă

Niciun comentariu: