marți, 2 iunie 2009

Investitiile in constructii au crescut, numarul de locuinte a scazut

» Investitiile in lucrari de constructii noi au crescut usor in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa in aceeasi perioada numarul locuintelor finalizate la nivel national a scazut. Analistii imobiliari afirma ca in prezent se continua doar proiecte imobiliare demarate cu mai bine de un an in urma.

Numarul de locuinte terminate a scazut in primul trimestru al anului cu circa 306, fata de aceeasi perioada a anului 2008, pana la 10.595 de locuinte finalizate, potrivit Institutul National de Statistica (INS). Incepand din luna februarie, s-a manifestat o scadere a volumului lucrarilor de constructii, dupa doi ani si jumatate de cresteri spectaculoase. Pe ansamblu, investitiile in lucrari de constructii noi au crescut in primul trimestru cu 9,2% raportat la perioada similara a anului trecut. De asemenea, ponderea acestora in totalul investitiilor realizate in economia nationala a marcat o crestere de 3,1 puncte procentuale. "Investitiile in lucrari de constructii noi includ atat lucrarile de imobiliare, cat si pe cele de infrastructura. Constructiile de locuinte au inregistrat, pe fondul crizei economice, o tendinta evidenta de scadere inca de la inceputul anului, tendinta care se mentine si in prezent.

La ora actuala se lucreaza la finalizarea proiectelor incepute de un an, un si ceva, tocmai pentru a evita cheltuieli suplimentare. Stoparea declinului din constructii ar putea veni din aplicarea cat mai grabnica a Programului «Prima Casa»", a declarat Liviu Ureche, analist imobiliar. Tendinta de scadere a numarului de locuinte finalizate a fost reflectata in principal de regiunile de dezvoltare din Centru, unde au fost terminate cu circa 672 locuinte mai putin decat in primul trimestru al anului trecut, dar si de Nord-Vest, unde numarul acestora s-a diminuat cu 593. In plus, cresteri mari s-au inregistrat in regiunile de Nord-Est, cu 567 mai multe locuinte finalizate, si de Sud-Muntenia, cu 453 mai multe. Conform datelor INS, analiza constructiei de locuinte noi pune in evidenta o inversare a ponderii acestora in trimestrul I 2009 fata de trimestrul I al anului trecut.

Astfel, in trimestrul I al anului curent, cele mai multe locuinte, aproximativ 50,8% in total, au fost construite in mediul urban, spre deosebire de trimestrul I 2008, cand majoritatea locuintelor au fost construite in mediul rural, adica 52,9% dintre acestea. Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de trimestrul I 2008, in trimestrul I 2009 a scazut numarul locuintelor realizate pe ambele surse de finantare, cu 197 din fonduri private si cu 109 locuinte din fonduri publice.

» Locuinte nefinalizate
La finele anului trecut, numarul locuintelor in curs de executie era de 143.139, din care 55.016 in stadiul de finisaj, 48.800 in stadiul de executare a structurilor si 37.671 in stadiul de executare a fundatiilor, ceea ce inseamna ca la finalul anului 141.487 locuinte erau incepute si nefinalizate. Numarul locuintelor finalizate in 2008 a crescut cu 36% fata de anul precedent, pana la 64.400.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 3 iunie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: