luni, 15 iunie 2009

Parafiscalitatea ramane ridicata, desi au fost anulate peste 100 de taxe

» Guvernul va scoate din circuit 186 de taxe si tarife parafiscale, dintr-un total oficial de 491.

» Romania ramane insa in topul tarilor europene cu cea mai ridicata parafiscalitate.

Numarul mare de taxe si tarife parafiscale percepute in Romania este considerat, de catre reprezentantii patronatelor, ca o reminiscenta a perioadei privatizarilor haotice din anii precedenti si care se resimte ca o povara pe umerii contribuabililor. "In perioada privatizarilor, in efervescenta care a existat li s-au permis unor centrale, intreprinderi sau institutii sa dea diverse avize si aprobari contra unor taxe. Astfel s-a ajuns sa avem dupa calculele noastre 540 de taxe parafiscale, iar dupa inventarul oficial al guvernantilor 491. Cele mai multe dintre ele se regasesc in domeniul serviciilor si comertului, insa ele sunt de o diversitate foarte mare ca tip si raspandire", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

La sfarsitul anului trecut un studiu efectuat de Banca Mondiala privitor la parafiscalitate plasa Romania pe primul loc in Europa la numarul ridicat de legi si taxe parafiscale excesive. De asemenea, in luna martie, Comisia Europeana a identificat in Romania cel mai mare numar de taxe din Uniunea Europeana si a solicitat reducerea semnificativa a numarului acestora.
Decizia luata la ultima sedinta de guvern de a anula, comasa sau reduce un numar de 102 taxe si tarife parafiscale dintr-un total de 491, cu promisiunea de a mai elimina peste cateva zile inca 84, a fost salutata de intreprinzatorii privati, care au afirmat ca este prima masura ampla de reducere a parafiscalitatii, insa ea trebuie continuata.

"Urmeaza sa vedem in ce masura ele vor fi anulate si care sunt aceste taxe. Deocamdata nu am auzit decat declaratiile prim-ministrului, inca nu am vazut ordonantele de urgenta, hotararile de guvern sau ordine ale ministrilor privind anularea taxelor", spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Ministerul Finantelor Publice a identificat pana in prezent 491 de taxe parafiscale, dintr-un total de 558 de impozite si taxe instituite prin 185 de acte normative, iar guvernantii au decis sa reduca numarul acestora. Nu este prima tentativa de acest fel, de-a lungul ultimilor patru ani astfel de demersuri fiind anuntate si de fostii ministri ai Finantelor, care s-au confruntat cu nemultumiri si cereri de reducere a parafiscalitatii venite din partea patronatelor si sindicatelor.
"Din informatiile noastre, elementele de parafiscalitate de la noi indicau un nivel dublu fata de toate tarile din regiune. Normal ar fi ca taxele parafiscale sa fie intr-un interval de 70, maximum 100", a precizat Ovidiu Nicolescu.

» Raman 305 taxe
Un numar de 102 taxe si tarife parafiscale au fost anulate, comasate sau reduse la ultima sedinta de guvern, urmand ca miercuri la numarul acestora sa se mai adauge alte 84. Cu toate acestea, vor mai ramane 305 taxe si tarife parafiscale. Strategia CE, de reducere semnificativa a acestor taxe si impozite al caror cost de colectare este foarte mare.

Articol publicat in ziarul Romania libera din 16 iunie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: