luni, 8 iunie 2009

Persoanele juridice vor putea aplica pentru Programul "Rabla" doar trei ani

Firmele ar putea participa la Programul national de reinnoire a parcului auto (cunoscut sub numele de Programul "Rabla") cel mai devreme incepand cu 1 septembrie. Pana atunci, chiar din aceasta luna, vor fi incluse in program si autoutilitarele cu o greutate de pana in 3,5 tone apartinand persoanelor fizice.

In baza unei ordonante de urgenta, Programul "Rabla" a fost extins, in sensul ca o persoana fizica va putea participa cu un numar nelimitat de autoturisme pentru obtinerea primei de casare. In plus, dupa publicarea OUG, in program vor fi introduse si autoutilitarele usoare, construite pentru transportul de marfuri (categoria de folosinta N1), avand o masa maxima ce nu depaseste 3,5 tone.
In ceea ce priveste participarea persoanelor juridice la acest program, in urma solicitarilor adresate Guvernului de reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii, sustinuti de producatorul autohton de autovehicule "Dacia", dar si de asociatiile producatorilor de componente auto, lucrurile nu sunt tocmai simple.
"In acest caz este vorba si de legislatia europeana si, avand discutii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicata asa-numita schema de ajutor de minimis, adica de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face in niste etape. Insa el va fi fezabil si va fi aplicat in a treia etapa. Adica de la 1 septembrie vor beneficia de autoturisme si autoutilitare si persoanele juridice in aceleasi conditii. Masurile pe care le-am adoptat si cele pe care le vizam pentru toamna au scopul sa incurajeze industria auto si sa ne ajute sa atingem tintele pentru recuperarea autovehiculelor uzate, pentru ca si acestea sunt tinte care trebuie raportate la UE", a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

El a adaugat ca la persoanele juridice schema va fi aplicabila pentru trei ani, aceasta insemnand ca va fi valabila pana in 2011. Numarul total de locuri in editia din 2009 a programului de inlocuire a parcului auto national a fost crescut la 60.000, fata de 40.000 anul trecut. Administratia Fondului pentru Mediu a validat pentru etapa a doua a programului participarea a 134 de producatori, importatori si distribuitori de masini, fiind acceptati doar cei care au epuizat cel putin 80 la suta din cuantumul alocat in prima etapa. Prima de casare primita de cei care isi dau la fier vechi masina a fost majorata la 3.800 de lei pe bucata, comparativ cu 3.000 de lei in 2008. Fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto in 2009 vor fi de 228 milioane de lei. O alta noutate a editiei 2009 este aceea ca in program vor putea intra masinile mai vechi de zece ani, pana in acest an fiind casate doar masini de minimum 12 ani vechime contra primei de la stat.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 9 iunie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: