Fenomen caracterizat recent de primul ministru Emil Boc ca „un sport la moda”, evaziunea de pe piata fructelor si legumelor a ajuns, potrivit reprezentantilor organizatiilor patronale la o cota ingrijoratoare, de aproape 70%. Guvernantii, dar si producatorii considera ca este necesar sa se adopte urgent masuri legislative ferme pentru combaterea evaziune de pe piata legumelor si fructelor, piata estimata la un miliard de euro pe an.
Romulus Cristea
Pe piata legumelor si fructelor din Romania sunt prezente doua mari categorii de producatori. In prima categorie se incadreaza persoanele fizice autorizate, societatile comericale si grupurile de producatori, iar din a doua categorie fac parte micii producatori. „Perturbarile apar in cea mai mare masura in zona micilor producatori unde nu se lucreaza cu documente si de cele mai multe ori chiar certificatele de producatori sunt de forma, nu sunt autentice. Pe lantul de la producatori la consumatori preturile ajung sa se dubleze, chiar sa se tripleze, nejustificat de mult si daca mai adaugam ca intermediarii si o parte din comerciantii finali evita sa lucreze legal, cu facturi, se ajunge dimensiuni enorme ale evaziunii fiscale pe o piata estimata la un miliard de euro/an. Toata problema rezulta din faptul ca piata nu este organizata si lipseste o legislatie unitara”, ne-a declarat Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale pentru legume sI fructe Prodcom.
Producatorii de legume si fructe considera ca trebuie adoptate norme si hotarari care sa reglementeze toate zonele pietei de profil, incepand de la a facilita accesul in complexele agroalimentare a producatorilor (care pot desface individual produsele sau printr-o forma de asociere), separarea la stadurile de vanzare a produselor de import de cele de export, pana la monitorizarea atenta a pietelor de gros unde sa se instaleze cantare electronice pentru verificarea camioanelor atat la intrare, cat si la iesire.
Productia de pe piata interna se directioneaza intr-o proportie de 20-25% in supermarketuri, restul mergand pe piata agroalimentara. „Categoriile de comercianti mici si medii opereaza de obicei in piete si in cele mai dese cazuri fara documente sau cu acte pe o cantitate mult mai mica decat desfac la taraba. E o practica care se cunoaste, dar masurile intarzie de ani si ani de zile. Zona cea mai evidenta de evaziune fiscala este cea a interfetei dintre producatori si consumatori. Putem estima, fara sa gresim ca evaziunea cu legume si fructe atinge cote care chiar depasesc 65- 70%. Evaziunea nu apare doar la ceea ce se produce pe piata interna ci trebuie sa luam in calcul si importurile unde firmele fantoma actioneaza nestingherit de ani de zile. Foarte probabil, piata nefiscalizata a importurilor de legume-fructe este undeva in intervalul 40-60%”, a precizat Emil Farago, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Fructe.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 13 august 2009
Foto: Romania libera
Romulus Cristea
Pe piata legumelor si fructelor din Romania sunt prezente doua mari categorii de producatori. In prima categorie se incadreaza persoanele fizice autorizate, societatile comericale si grupurile de producatori, iar din a doua categorie fac parte micii producatori. „Perturbarile apar in cea mai mare masura in zona micilor producatori unde nu se lucreaza cu documente si de cele mai multe ori chiar certificatele de producatori sunt de forma, nu sunt autentice. Pe lantul de la producatori la consumatori preturile ajung sa se dubleze, chiar sa se tripleze, nejustificat de mult si daca mai adaugam ca intermediarii si o parte din comerciantii finali evita sa lucreze legal, cu facturi, se ajunge dimensiuni enorme ale evaziunii fiscale pe o piata estimata la un miliard de euro/an. Toata problema rezulta din faptul ca piata nu este organizata si lipseste o legislatie unitara”, ne-a declarat Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale pentru legume sI fructe Prodcom.
Producatorii de legume si fructe considera ca trebuie adoptate norme si hotarari care sa reglementeze toate zonele pietei de profil, incepand de la a facilita accesul in complexele agroalimentare a producatorilor (care pot desface individual produsele sau printr-o forma de asociere), separarea la stadurile de vanzare a produselor de import de cele de export, pana la monitorizarea atenta a pietelor de gros unde sa se instaleze cantare electronice pentru verificarea camioanelor atat la intrare, cat si la iesire.
Productia de pe piata interna se directioneaza intr-o proportie de 20-25% in supermarketuri, restul mergand pe piata agroalimentara. „Categoriile de comercianti mici si medii opereaza de obicei in piete si in cele mai dese cazuri fara documente sau cu acte pe o cantitate mult mai mica decat desfac la taraba. E o practica care se cunoaste, dar masurile intarzie de ani si ani de zile. Zona cea mai evidenta de evaziune fiscala este cea a interfetei dintre producatori si consumatori. Putem estima, fara sa gresim ca evaziunea cu legume si fructe atinge cote care chiar depasesc 65- 70%. Evaziunea nu apare doar la ceea ce se produce pe piata interna ci trebuie sa luam in calcul si importurile unde firmele fantoma actioneaza nestingherit de ani de zile. Foarte probabil, piata nefiscalizata a importurilor de legume-fructe este undeva in intervalul 40-60%”, a precizat Emil Farago, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Fructe.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 13 august 2009
Foto: Romania libera
Un comentariu:
Multumesc pentru un blog interesant
Trimiteți un comentariu