Romulus Cristea
Preturile productiei industriale in luna iunie, per total piata interna si piata externa, au inregistrat o crestere cu 0,6% comparativ cu luna precedenta. In luna mai, preturile productiei industriale per total au inregistrat o crestere cu 0,4% comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 1,4% fata de luna corespunzatoare din anul 2008. Pe sectoare de activitate, in iunie preturile produselor din industria prelucratoare au crescut cu 1,0%, cele din industria extractiva au scazut cu 1,3%, preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,4%. Preturile produselor la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara, a anuntat INS.
Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au fost la produsele din industria energetica (2,7%), industria bunurilor de capital (0,6%), industria bunurilor de uz curent (0,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (0,2%). Scaderi de preturi au fost la produsele din industria bunurilor intermediare (-1,0%). Preturile productiei industriale per total (piata interna si piata externa) s-au situat la acelasi nivel inregistrat fata de luna corespunzatoare din anul 2008 (o comprimare de doar 0,03%, pe fondul scaderilor din industria extractiva si prelucratoare).
Preturile la electrocasnice in UE au crescut cu 1,9%
In schimb, luand in calcul doar evolutia preturilor productiei industriale pe piata interna, Romania s-a plasat in iunie pe locul 3 in UE, dupa Malta si Ungaria, in functie de ritmul de crestere a preturilor practicate de producatorii industriali, de 1,3%, fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit Eurostat. Romania, Ungaria si Malta sunt singurele state din UE in care preturile din industrie (piata interna) au crescut. Cele mai importante comprimari anuale ale preturilor practicate de producatorii industriali au fost inregistrate de Olanda (-13,2%), Danemarca (-11,2%) si Belgia (-9,4%). Preturile la energie in UE au scazut cu 16%, insa preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 1,9%.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 5 august 2009
Foto: Royalty Free Photos
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu