marți, 31 martie 2009

Impozitul forfetar va scoate profitul la vedere

» Ministerul Finantelor e nemultumit ca multe firme mici declara ani la rand pierderi si astfel nu functioneaza impozitul pe profit. Pentru a combate acest fenomen, in noul Cod Fiscal va fi introdus impozitul forfetar pentru a putea taxa afacerile firmelor fara profit.



In situatia in care 40% din firme au raportat pierderi in ultimii ani, Ministerul Finantelor incearca sa taxeze si aceste afaceri introducand impozitul forfetar. Metoda este aplicata si in alte tari ale UE, reducand considerabil incercarile de evaziune fiscala, in principal in cazul micilor intreprinderi, veniturile statului crescand considerabil.
Pe ansamblu, oamenii de afaceri considera ca aplicarea impozitului forfetar ar fi o masura buna, determinand firmele care pana acum declarau ca lucreaza pe pierderi sa nu se mai teama sa declare profitul. Insa exista si o parte din mediul de afaceri care apreciaza ca ar trebui sa existe o dezbatere publica pe aceasta tema, mai ales in ceea ce priveste posibilitatea introducerii in noul Cod Fiscal a unui plafon minim pe impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, in valoare de 1.300 de euro.

"Aplicarea impozitului forfetar pentru IMM-uri ar trebui facuta dupa anumite criterii, in functie de cifra de afaceri sau de profit. Trebuie tinut seama ca circa 20% din microintreprinderi sunt la limta profitabilitatii. Nu se rezolva nimic, de exemplu, impovarand cu impozite o microfirma, cu un singur angajat, dintr-o zona defavorizata", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Masura va viza atat microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, cat si restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar.
"In conditiile in care, din 600.000 de firme inregistrate, 242.000 raporteaza pierderi, introducerea impozitului forfetar ar putea fi o masura binevenita. In Franta, firmele platesc impozit forfetar de 1.300 euro si este vorba de acele companii care au o cifra de afaceri intre 750.000 de euro si 1,5 milioane euro.

Intreprinderile cu o cifra de afaceri pana in 400.000 euro nu platesc nimic, iar cele cu profit intre 400.000 si 750.000 platesc 1.000 euro", a spus secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
Proiectul de Cod Fiscal prevede ca patronii microintreprinderilor sa plateasca anual la stat diferenta de pana la 1.300 de euro daca suma rezultata din plata impozitului pe cifra de afaceri de 3% este mai mica decat acest plafon. De exemplu, daca suma rezultata din aplicarea procentului de 3% este de 1.000 de euro, atunci patronul va plati diferenta de 300 de euro.

» Acum opt ani
Ideea impozitului forfetar nu este una noua, in urma cu opt ani guvernul Nastase avand o tentativa in acest sens, de introducere a impozitului pe profit, in suma fixa, pentru intreprinderile din comert si servicii cu mai putin de 20 de angajati. La vremea respectiva, cand evaziunea fiscala era in floare, intentia a fost criticata atat de mediul de afaceri, cat si de politicieni.

Foto: Romania libera;

Articol aparut in ziarul Romania libera din 1 aprilie 2009

Un comentariu:

Anonim spunea...

RL e "oficios" - la ce dracu sa ne asteptam de la ei ? Normal ca-i sprijina pe 'basescieni"