» In prima luna a anului, volumul lucrarilor de constructii, comparativ cu ianuarie 2008, a crescut cu 8,8%.
» Cresterea volumului lucrarilor de constructii in acest an este mai mica fata de anii precedenti.
Pentru a nu mari costurile in cadrul firmelor, cu scopul de a evita eventuale presiuni asupra preturilor finale ale locuintelor, dar si pentru a nu avea probleme cu bancile care le-au acordat credite, constructorii dau zor la finalizarea imobilelor incepute si neterminate pe parcursul anului trecut. In luna ianuarie, volumul lucrarilor de constructii, comparativ cu luna ianuarie 2008, a crescut cu 8,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Analistii imobiliari si antreprenorii din constructii afirma ca, desi in luna ianuarie 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, exista o crestere a volumului lucrarilor de constructii, dinamica este una regresiva daca tinem cont ca, raportand anul 2008 la anul precedent, cresterile de la o luna la alta erau cu doua cifre.
Lucrarile care se efectueaza in prezent pe santiere sunt la imobile in stare de finisaj sau in stadiul de executare a structurilor si pentru care mai exista inca finantare. De mentionat ca la finalul anului trecut fusese raportat un numar-record de locuinte incepute si neterminate – 141.487.
"Pe santiere se lucreaza la locuintele incepute anul trecut. In piata imobiliara drama nu este neaparat in legatura cu finalizarea locuintelor noi, ci faptul ca tranzactiile sunt blocate. Ponderea locuintelor noi in totalul pietei imobiliare este mica, circa 3%", a declarat Liviu Ureche, membru in Comisia europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare.
Din totalul lucrarilor de constructii realizate in ianuarie, ponderea cea mai mare o detin cladirile rezidentiale, urmate de cladirile nerezidentiale si de constructiile ingineresti. Comparativ cu luna decembrie 2008, in ianuarie 2009 s-a inregistrat o scadere a volumului lucrarilor de constructii, tendinta inregistrata si pentru anii precedenti.
"In iarna 2007-2008 conditiile au fost mai dure ca in iarna 2008-2009. Cresterea din ianuarie raportata la perioada similara a anului trecut nu este una spectaculoasa si confirma dinamica regresiva din constructii. In anii precedenti cresterile in constructii au fost mult mai mari", a precizat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. De asemenea, analistul imobiliar Radu Zilisteanu considera ca "firmele care mai au inca finantare finalizeaza lucrarile de constructii pentru a evita costuri suplimentare care ar interveni in cazul unor intreruperi de activitate sau al unor conservari a lucrarilor".
Foto: Romania libera
Articol aparut in ziarul Romania libera din 17 martie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu