»Diminuarea comenzilor si lipsa finantarilor sunt principalele probleme cu care se confrunta de cateva luni, ca urmare a crizei economico-financiare, majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania. Fenomenul se extinde destul de rapid la nivelul unui numar din ce in ce mai mare de firme.
Reprezentantii consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) estimeaza ca peste 90% din cele peste 600.000 de IMM-uri din tara sunt afectate de criza financiara, iar solutia pentru redresarea domeniului ar putea veni din adoptarea urgenta a legislatiei necesare operationalizarii masurilor de criza pentru sustinerea firmelor.
"Dezghetarea creditarii este esentiala pentru ca lipsa finantarii omoara si afacerile viabile", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Reducerea exporturilor, diminuarea investitiilor, la care se adauga blocajul financiar sunt principalele efecte ale crizei financiare, cu repercusiuni asupra firmelor. "La sfarsitul anului 2008 statul avea de platit sectorului privat 2,1 miliarde euro. In cascada, acest blocaj inseamna 8-9 miliarde euro", a mentionat Nicolescu.
Garantii care acopera de trei ori creditul
In cazul intreprinderilor care realizeaza exporturi, situatia a devenit ingrijoratoare in ultimele luni, estimandu-se ca incheierea primului trimestru al anului va aduce o cadere a exporturilor cu pana la 40%. "Toti exportatorii, fara exceptie, au probleme. La nivelul intregii tari sunt inregistrati 15.000 de exportatori, majoritatea IMM-uri. O solutie pentru redresarea ar putea veni prin asigurarea de finantari pentru firme in conditii civilizate. La ora actuala, pentru obtinerea unui credit, la unele banci se impun conditii absurde, ajungandu-se in situatia de a se solicita garantii ce acopera de trei ori valoarea creditului. Valorile puse in gaj sunt diminuate de noile baremuri de evaluare, nu se ia in calcul cesiunea de contracte externe, iar multor exportatori li se solicita drept garantie un cash colateral. Dupa ce ca exportatorul garanteaza cu fabrica, la care se adauga cash-ul colateral si garantarea pe care o da Fondul de Garantare, se mai solicita si un girant. E un sistem aberant", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR).
Somaj si falimente
Falimentele se vor tine lant in sectorul IMM-urilor. Patronatele si oficialii ministerului de profil vehiculeaza ca 30-40% din firme vor intra in faliment din cauza crizei financiare. "In conditiile actuale, IMM-urile reprezinta un sector vulnerabil. Am solicitat guvernantilor simplificarea procedurii de acordare a creditelor si costuri reduse de accesare. Ne-au fost sesizate cazuri, de exemplu la Timisoara, unde unui intreprinzator i s-a solicitat o dobanda de 25% la creditul angajat. In alta situatie, la Piatra Neamt, la un credit s-a cerut un cash colateral de 50%. Intreprinderile cer credite pentru ca au probleme si trebuie sa se redreseze si de aceea va trebui stabilit clar care este procedura de acordare a creditelor si care sunt costurile pentru fiecare produs", a precizat Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS).
Foto: Romulus Cristea;
Articol aparut in ziarul Romania libera din 18 martie 2009;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu