joi, 4 decembrie 2008

Exportatorii ar putea trimite in somaj 300.000 de angajati


» Numai in acest an, in industriile pielariei, confectiilor si tricotajelor au fost disponibilizati 50.000 de angajati.

» Foarte putine companii care lucreaza pentru export au mai primit comenzi pentru anul 2009.

Scaderea cu pana la o treime a cererilor la export, tendinta manifestata in ultimele luni si cauzata, in principal, de criza financiara manifestata la nivel mondial, va conduce la disponibilizarea a circa 300.000 de angajati din cadrul companiilor de profil.

Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), in prima decada din noiembrie, comparativ cu ultima parte a lunii octombrie, volumul exporturilor Romaniei catre statele din afara Uniunii Europene a scazut cu 50%. Fata de aceeasi perioada a lunii noiembrie 2007, scaderea contabilizata prin vama a fost de 16%.

"In cadrul companiilor care produc bunuri pentru export lucreaza aproximativ un milion de angajati. Patronatele cu activitati de export se confrunta cu un deficit de cerere intre 10 si 35% pentru ultimul trimestru din acest an. Sunt foarte putine companii care primesc comenzi, iar cele care au comenzi nu au bani sa produca, in conditiile in care bancile comerciale evita sa crediteze exportatorii. Drept urmare, intre 100.000 si 300.000 de persoane care lucreaza in productia pentru export ar putea fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv in urmatoarele luni", a declarat Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.

Reprezentantii CNSLR "Fratia" au anuntat ca urmeaza sa se intruneasca la inceputul saptamanii viitoare pentru a analiza situatia creata de criza si vor cere guvernantilor sa intervina prin adoptarea unor masuri care sa sustina productia. "Este un moment dificil pentru intreaga industrie si un proiect anticriza trebuie pus de urgenta in practica. Statul va trebui sa intervina pentru sprijinirea angajatorilor, iar efectul indirect va fi oprirea valului de disponibilizari", a declarat Marius Petcu, presedintele "Fratia".

Unul dintre cele mai afectate sectoare este cel al industriei usoare. "Foarte putine companii din textile, confectii si pielarie au reusit sa obtina comenzi pentru anul 2009. Pe ramura estimam o scadere a productiei industriale cu 1,5 miliarde euro, iar ca urmare a reducerii accentuate a exporturilor, pierderile vor fi de un miliard de euro. Pe intregul an, numarul salariatilor s-a redus cu 50.000 (din circa 300.000) si ne asteptam pentru anul viitor la reduceri de personal cu inca 40%", a precizat Maria Grapini, presedinta FEPAIUS - Federatia Patronala a Textilelor, Confectiilor si Pielariei.

Cele mai afectate companii, cu productie pentru export, sunt cele din industriile metalurgica si siderurgica, textila, auto, chimica, a mobilei si a sticlei.

ANEIR a propus Guvernului compensarea partiala a cheltuielilor ocazionate de disponibilizari si somaj tehnic. "Multe unitati de productie care lucreaza pentru export isi micsoreaza forta de munca, iar somajul tehnic reprezinta un cost mare pentru fabrici. Am propus guvernantilor sa plateasca macar jumatate din cheltuielile de somaj tehnic pentru a sustine producatorii, iar pentru concedierile colective sa asigure plati compensatorii cu clauze pentru cei disponibilizati, astfel incat acestia sa fie indrumati sa-si deschida mici afaceri", a precizat Mihai Ionescu.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 4 decembrie 2008;

Foto: Romania libera;

Niciun comentariu: