» In luna octombrie, comparativ cu septembrie, productia industriala, consumul, dar si serviciile de piata pentru populatie au inregistrat scaderi. Scaderea consumului de bunuri si servicii pare a fi consecinta atat a blocarii creditarii, cat si a temperarii cresterilor salariale.
Per ansamblu, castigurile salariale practic au stagnat, scaderi ale castigului salarial mediu existand in industria extractiva, energie si furnizarea de energie, intermedieri financiare, iar cresteri - in sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala).
Potrivit Institutului National de Statistica, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul in octombrie, comparativ cu luna precedenta, a scazut, per ansamblu, cu 19%. O scadere mai brutala, cu 40%, prezinta afacerile care includ comertul si service-ul autovehiculelor si al motocicletelor. In schimb, singura inviorare a cifrei de afaceri s-a observat la vanzarile carburantilor pentru autovehicule in luna octombrie, care au urcat cu 17,3%, compensand reducerea vanzarilor de masini.
In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, in luna octombrie, fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 14,1%.
"Octombrie este, in mod traditional, o luna in care consumul scade, astfel incat o scadere cu aproape 20% a indicelui cifrei de afaceri in comert nu este dramatica. Insa doar o parte a scaderii este provocata de obiceiurile de consum, o alta parte, in jur de 5%, poate fi atribuita efectelor crizei economice, care se fac simtite", spune analistul economic Aurelian Dochia. Scaderea afacerilor de comert este insa un semnal de alarma, deoarece aceasta este premergatoare unor rezultate slabe in industrie, avertizeaza Dochia. "Productia industriala va suferi impactul scaderii consumului peste cateva luni, deoarece comertul este o avangarda in materie", spune Dochia, care adauga insa ca o perspectiva mai clara se va observa dupa publicarea datelor privind volumul importurilor.
"Este posibil ca scaderea cifrei de afaceri in comert sa se datoreze si unei reduceri a importurilor", a adaugat Dochia.
In octombrie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.795 lei, cu 2,5% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.327 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 31 lei (2,4%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.229 lei), iar cele mai mici - la hoteluri si restaurante (764 lei).
In ansamblu castigurile salariale stagneaza, pentru ca au crescut semnificativ cele din domeniul administrativ, insa au scazut cele din mediul privat, a observat Dochia.
"Nu este vorba de o scadere a salariilor acordate de firme, ci de o reducere a stimulentelor care se acordau pentru rezultate si performante bune in diferite activitati. De pilda, in banci nu s-au redus salariile, insa stimulentele, care se acordau in functie de performanta, n-au mai fost la nivelul celor de pana acum, deoarece a scazut creditarea in luna octombrie", a explicat Dochia. Un alt fenomen care se poate observa in banci - a adaugat Dochia - este acela al schimbarilor in structura personalului. Astfel, in ultimele luni bancile au intarit operatiunile de front office, care sunt insa mai slab remunerate.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 9 decembrie 2008;
Foto: Romania libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu