luni, 31 decembrie 2007

Piata Pensiilor-Concentrare pe Pilonul II


Piata Pensiilor
Concentrare pe Pilonul II

Romulus Cristea

La trei luni de la demararea campaniei pentru pensiile private obligatorii, numarul celor care s-au inscris la unul din cele 18 fonduri autorizate sa functioneze pe Pilonul II a ajuns la 2,93 milioane.
Peste 96,61% din piata pensiilor private obligatorii s-a concentrat in primii 9 jucatori care controleaza aproape toata piata de profil.
"Era de presupus inca de la inceput ca piata va fi foarte concentrata, pentru ca oamenii si-au investit banii in notorietate si credibilitate, fiind vorba de pensii. Fondul de pensii nu e un RCA care sa dureze un an", a declarat analistul economic Ilie serbanescu.
Cele mai multe adeziuni au fost raportate de ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii, Generali Fond de Pensii, Aviva Fond de Pensii si Interamerican Pensii Private, care impreuna detin mai mult de 80% din piata de profil.
ING Fond de Pensii detine pozitia de lider, cu 958.977 aderenti (32,9% cota de piata). Locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii este ocupat de Allianz Tiriac Fond de Pensii, cu 749.657 de participanti atrasi si o cota de piata de 25,78%. Generali Fond de Pensii se afla pe locul al treilea, cu 274.613 semnaturi atrase si o cota de piata de 9,44%, in timp ce pozitia a patra este detinuta de Aviva Fond de Pensii care a raportat 237.359 de participanti cu o cota de piata de 8,16%. Urmatoarele doua locuri sunt ocupate de compania Interamerican Fond de Pensii (176.471 aderenti si o cota de piata de 6,07%), urmata de AIG Fond de Pensii cu 171.259 participanti si 5,89% cota de piata.
"Bursa va castiga cel mai mult din aparitia fondurilor private de pensii. Va creste gradul de intermediere financiara. Fondurile de pensii nu sunt altceva decat o economisire fortata, iar daca apare o resursa de economisire pe termen lung e bine pentru piata financiara. Banii de pensii pot intra si in economiile altor tari, pentru ca eu nu am remarcat in legislatie decat restrictii structurale privind constructia portofoliului", a mai spus serbanescu.
Numarul inscrierilor la sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) se va apropia de 3,3 milioane la sfarsitul perioadei de aderare, ianuarie 2008, cifra reprezentand 90% din totalul salariatilor cu varsta pana la 45 de ani.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 29 Decembrie 2007

www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: