miercuri, 4 noiembrie 2009

Industria petroliera, prima in topul celor mai bine platite activitati

» Intermedierile financiare au cedat locul intai in ierarhia celor mai bine platite activitati catre industria de extractie a petrolului brut. In industria de confectii, in septembrie, s-au inregistrat cele mai mici castiguri , iar in sectorul bugetar s-a inregistrat cel mai scazut nivel al castigurilor, comparativ cu celelalte luni ale anului.


Romulus Cristea


Castigul salarial mediu brut in luna septembrie a fost de 1.860 lei, cu 0,8% mai mare fata de luna precedenta. Cu toate ca nivelul castigului salarial mediu brut si net in luna septembrie este putin mai mare decat in luna anterioara, el se situeaza, cu exceptia lunilor februarie si mai, sub nivelul celorlalte luni ale anului in curs. In cea mai mare parte a activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna august, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de performanta, de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si al realizarilor de productii mai mari.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net, in luna septembrie, s-au inregistrat in industria de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (3.600 lei), iar cele mai mici, in industria de confectii si tricotaje (788 lei), potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Reprezentantii patronatelor din confectii si tricotaje sustin insa ca nu cunosc metodologia de calcul a Statisticii, iar incadrarea castigurilor salariale din industria de fabricare a articolelor de imbracaminte la categoria celor mai mici nu corespunde intocmai realitatii. "Castigurile salariale medii nete sunt undeva in jurul cifrei de 1.000 lei. Sunt sporuri care se asigura angajatilor, iar salariile tehnicienilor si inginerilor sunt la nivelul corespunzator de pregatire", a precizat Maria Grapini, presedintele federatiei patronale din industria usoara FEPAIUS.
In sectorul bugetar se mentine o tendinta de scadere, castigurile salariale din administratia publica inregistrand cel mai mic nivel, comparativ cu restul lunilor anului. Aceasta scadere este explicata de reprezentantii federatiilor sindicale din administratia publica prin eliminarea treptata a unor sporuri, neplata orelor suplimentare, scoaterea salariilor de merit.
"Castigurile salariale ale functionarilor au fost diminuate incepand din perioada ianuarie-februarie, cand au fost retrase o parte din sporuri", a precizat Vasile Marica, presedintele Aliantei Sed Lex. De asemenea, Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP),  apreciaza ca, in perioada urmatoare, castigurile salariale din administratie vor continua sa scada. "In decembrie, probabil va fi inregistrat cel mai scazut nivel al castigurilor din administratia publica. Scaderile inregistrate pana in prezent provin in principal din scoaterea de la plata a orelor suplimentare si din neacordarea sporurilor", a mentionat Oprescu. O situatie similara se constata si in ceea ce priveste invatamantul si sanatatea, unde, chiar cu o usoara crestere a salariului brut din septembrie fata de luna august, nivelul ramane inferior tuturor celorlalte luni ale anului.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 5 noiembrie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: