marți, 3 noiembrie 2009

Cererea redusa mentine preturile scazute la producatori

Preturile productiei industriale per total piata interna si externa au inregistrat in luna septembrie o scadere de 1,2% fata de luna corespunzatoare a anului trecut. In termeni anuali, septembrie este a patra luna consecutiva in care se inregistreaza scaderi. Fata de luna august, preturile la producatori au crescut usor, cu 0,2%, scaderi fiind inregistrate doar pentru bunurile din industria extractiva.

Romulus Cristea

Prima scadere, in termeni anuali, a preturilor productiei industriale s-a inregistrat in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008. In iulie preturile au coborat cu 1,38% fata de nivelul din perioada similara a anului 2008, iar in august – cu 1,13% fata de 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a ajuns la nivelul de 1,4%.
Scaderea preturilor in luna septembrie este consecinta unor ieftiniri din industria extractiva si cea de prelucrare, care au fost compensate doar partial de cresterile din productia de energie, gestionarea deseurilor si distributia apei. Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi au fost inregistrate la: distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (12,5%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,6%). In industria extractiva si industria prelucratoare s-au constatat scaderi de preturi cu 3,7%, respectiv 2,2%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi au fost consemnate la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata (12,5%), industria bunurilor de uz curent (8,7%), industria bunurilor de capital (7,0%). Sub nivelul inregistrat per total s-au situat produsele din industria bunurilor intermediare (-7,8%) si cele din industria energetica (-6,6%). Analistul economic Ilie serbanescu considera ca disfunctionalitatile ce se mentin in economie de ani si ani explica, de altfel, si faptul ca scaderile de preturi la producatori au inceput de la jumatatea anului, desi criza economica s-a manifestat inca din primele luni ale anului. In plus, sustine serbanescu, "la noi se mentin in diverse domenii monopoluri, exista unele segmente neconcurentiale ce determina cresteri de preturi in perioade in care acestea ar trebui sa scada la fel ca in alte tari".

Fata de luna august, preturile productiei industriale au crescut usor, cu 0,22%, potrivit datelor comunicate de INS. Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,2%, respectiv 0,4%. Pe sectoare de activitate, in septembrie, comparativ cu august, cresteri de preturi s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (cu 0,5%), la produsele din industria prelucratoare (cu 0,2%), respectiv la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (cu 0,2%).
Preturile produselor din industria extractiva au scazut cu 0,4%. Pe marile grupe industriale, avansuri lunare la cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor intermediare (1,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (0,7%), industria bunurilor de uz curent (0,2%). Scaderi de preturi au inregistrat produsele din industria energetica (-0,5%) si cele din industria bunurilor de capital (-0,3%).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 4 noiembrie 2009
Foto: Suat Eman / Freedigitalphotos

Niciun comentariu: