luni, 2 noiembrie 2009

BERD ne recomanda adoptarea de reforme pentru mediul de afaceri

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) prognozeaza pentru anul in curs o scadere a economiei romanesti cu 8%, iar pentru 2010 se astepta sa se inregistreze o usoara crestere de 1%, potrivit Raportului de Tranzitie pe 2009. Totodata, analistii BERD opineaza ca Romania are nevoie, in actualul context al crizei economice, de reforme pentru mediul de afaceri, iar Guvernul trebuie sa restranga cheltuielile publice. 


Romulus Cristea



Impactul recesiunii asupra veniturilor la bugetul de stat ar putea fi atenuat daca Guvernul va restrange cheltuielile publice conservand astfel stabilitatea microeconomica, in acelasi timp respectandu-si si obiectivele de deficit bugetar stabilite cu institutiile financiare internationale. BERD a avertizat ca Romania trebui sa adopte reforme in justitie si in procedurile de inregistrare a afacerilor pentru ca firmele romanesti sa-si mentina competitivitatea pe piata Uniunii Europene in actuala situatie de criza economica globala.
Raportul mai indica ca principale dificultati ale mediului de afaceri, nivelul scazut al fortei de munca calificate si sistemul de impozitare.
Daca pentru acest an, analistii BERD estimeaza o scadere economica de 8%, pentru anul 2010 se prognozeaza o crestere de 1%.
Raportul mai indica ca principale dificultati ale mediului de afaceri nivelul scazut al fortei de munca calificate si sistemul de impozitare.
Referitor la deficitul de cont curent al Romaniei, estimarile indica o ajustare la circa 6% din PIB in 2009 de la un nivel de 12,3% din PIB in 2008. Investitiile straine directe vor scadea pana la sfarsitul anului cu 64%.
„Investitiile straine directe au inregistrat deja o scadere de 53%, iar mediul economic defavorabil, probabil va accentua aceasta scadere in continuare. Cat priveste mediul de afaceri din Romania, observatiile din raportul BERD confirma situatia actuala. |inand cont de actuala criza, companiile romanesti trebuie sustinute si ajutate sa se dezvolte. Reformele pentru mediul de afaceri ar trebui sa includa si un Cod fiscal care sa vina in sprijinul dezvoltarii companiilor sI care sa nu constituie doar un instrument de colectare a banilor de catre stat”, a precizat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Referitor la sistemul bancar din Romania, institutia financiara internationala sustine ca principalele banci au reactionat bine in contextul actual al crizei. Ponderea ridicata a finantarii bancilor straine creaza vulnerabilitati la iesirile de capital, ceea ce ar putea avea efecte secundare de propagare asupra sectorului bancar, companiilor sI gospodariilor.
„Reformele pentru mediul de afaceri ar trebui sa includa si Codul fiscal care sa vina in sprijinul dezvoltarii companiilor, nu doar sa constituie un instrument de colectare a banilor de catre stat”
Cristian Parvan,  secretar general AOAR
„Cu toate acestea, riscul este redus de sustinerea puternica din partea institutiilor financiare si angajamentul bancilor – mama fata de subsidiarele din Romania”, se mentioneaza in raport.
 BERD estimeaza ca „incetinirea cresterii economice va avea un impact negativ asupra exporturilor, iar criza globala de lichiditati va exacerba presiunile de finantare externa si ar putea incetini investitiile interne”. Sectoarele economice care utilizeaza imprumutul pentru finantarea investitiilor, precum cel constructiilor sau imobiliare, vor fi cel mai grav afectate.


Articol aparut in ziarul Romania libera din 3 noiembrie 2009
Foto: Romania libera




Un comentariu:

habio spunea...

interesat de un link exchange?