duminică, 1 noiembrie 2009

Autoritatile sustin ca electricitatea si gazele nu se vor scumpi in 2010

Preturile platite de populatie pentru gaze si electricitate nu vor creste pe parcursul anului viitor, potrivit unor declaratii ale premierului interimar, Emil Boc. In sprijinul afirmatiilor sale, premierul a prezentat un punct de vedere oficial al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din care reiese ca se va mentine, in 2010, nivelul actual al preturilor.



Declaratiile mai multor analisti economici, conform carora de la 1 ianuarie 2010 energia electrica va fi mai scumpa cu cel putin 31%, in urma cresterii accizelor si a deprecierii leului in raport cu euro, au fost contrazise atat de premierul Emil Boc, cat si de ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa mentina preturile platite de populatie (consum casnic) pentru gaze naturale si energie electrica la actualul nivel pe tot parcursul anului viitor, a anuntat premierul Emil Boc. El a aratat ca poate prezenta in sprijinul declaratiilor sale un document, un punct de vedere oficial al institutiei care reglementeaza preturile in domeniul energiei, la nivel national.

"Am o informare si un punct de vedere oficial al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Acest punct de vedere oficial ne spune ca Guvernul are, prin ANRE, strategia de mentinere a pretului neschimbat la gaze si energie electrica destinata consumului populatiei pentru anul urmator. Aceasta este informatia oficiala pe care o am, pe aceasta am reprodus-o in caietul de promisiuni. Daca m-au pacalit cei de la Energie, va pacalesc si eu pe dumneavoastra. Deci nu se are in vedere pentru 2010 majorarea pretului la gaze naturale si energie destinata consumului populatiei", a precizat Boc la postul Realitatea TV.
De asemenea, ministrul Economiei a declarat in urma cu o saptamana ca populatia nu are de ce sa se ingrijoreze in legatura cu vreo majorare a preturilor la gaze si electricitate, scumpirea cu 31% a pretului la energie fiind doar o speculatie, fara nici un fundament real.
Si presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat agentiei Mediafax, la sfarsitul lunii septembrie, ca autoritatea de reglementare in domeniu vrea sa mentina preturile platite de populatie la gaze si electricitate la nivelul actual, nemodificat, cel putin pana pe 1 aprilie 2010. In Romania, in mai 2009, a avut loc prima ieftinire (cu 3%) din ultimii zece ani a gazului livrat populatiei, iar pe 1 iulie pretul gazelor naturale a scazut cu 5%. Pretul platit de populatie pentru energie electrica nu a fost modificat pe parcursul anului.
In primele noua luni, ca urmare a crizei economice, consumul de energie electrica a inregistrat o scadere cu peste 10%, in timp ce productia s-a redus cu 12%. De asemenea, consumul de gaze naturale in primele opt luni s-a redus cu 35%. Scaderea drastica a consumului de energie este rezultatul reducerii drastice a activitatilor economice survenite pe fondul crizei. Scaderea consumului este inregistrata in mod special la marii consumatori industriali si este o situatie considerata de specialisti drept fara precedent in ultimii zece ani.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 2 noiembrie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: