luni, 19 octombrie 2009

Costurile sistemului public de pensii, risc pe termen lung

Romania se numara printre statele cu cele mai nesustenabile bugete publice de pensii din Uniunea Europeana, potrivit Raportului de Sustenabilitate, editia 2009, publicat de Comisia Europeana. Studiul european avertizeaza ca impactul bugetar al imbatranirii populatiei ar putea depasi de cateva ori costurile actualei crize financiare si economice.

Romulus Cristea



In urmatorii 50 de ani, Romania va fi pe locul cinci in cadrul UE, in clasamentul statelor cu cea mai ridicata pondere in PIB a cheltuielilor cu pensiile, fiind depasita doar de Grecia, Luxemburg, Slovenia si Cipru. In baza raportul Comisiei Europene, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)  subliniaza ca Romania are un deficit de sustenabilitate de 9,1% din PIB, adica trebuie sa-si ajusteze, pe termen lung, executiile bugetare cu acest procent, pentru a ajunge la o situatie in care finantele publice sunt sustenabile si sanatoase. Cea mai mare parte din acest deficit de sustenabilitate (7,4 procente din 9,1 procente din PIB) provine din majorarea cheltuielilor cu plata pensiilor de stat.
„Romania trebuie sa-si reformeze sistemul de protectie sociala (in principal sistemul public de pensii si sistemul de sanatate) pentru a incetini aceasta crestere a cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei”, precizeaza  raportul CE. In 2060, populatia Romaniei va numara doar 16,9 milioane de locuitori (fata de 21,3 milioane in 2010), dintre care doar 53,6% vor fi in varsta de munca (15-64 de ani), fata de 70% in 2010. Rata de dependenta a varstnicilor (numarul persoanelor peste 65 de ani raporat la numarul persoanelor cu varsta intre 15-64 de ani) este estimata sa creasca de la 21,3% `n 2010 la 54% in 2060. Aceste evolutii demografice nefavorabile vor pune presiuni mari pe bugetul public de pensii.
„Pentru Romania, raportul Comisiei Europene are trei concluzii. Prima este ca sistemul public de pensii este nesustenabil si trebuie reformat rapid si eficient, inclusiv prin dezvoltarea accelerata a pensiilor private, pentru ca altfel vom ajunge in scurta vreme sa cheltuim jumatate din bugetul tarii numai pe pensii, fata de un sfert in prezent. A doua concluzie este ca sistemul de pensii private care a fost introdus recent in Romania si care functioneaza de 10-15 ani in alte state din Europa Centrala si de Est are rezultate bune, merge eficient si reduce presiunea pe sistemul public de pensii, adica exact motivul pentru care a fost aplicat initial. A treia concluzie si cea mai importanta este ca, daca vrem ca Romania sa ajunga si ea pe un traseu sustenabil al cheltuielilor cu pensiile de stat, trebuie sa dezvoltam mai rapid sistemul de pensii private, iar acest obiectiv poate fi indeplinit prin cresterea accelerata a contributiei virate in Pilonul II si stimularea prin deduceri fiscale mai mari a contributiilor voluntare in Pilonul III”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.
In urmatorele cinci decenii, potrivit estimarilor CE, cheltuielile Romaniei cu pensiile in PIB vor creste de la 8,4% (in 2010) la 15,8% in (2060).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 20 octombrie 2009



Un comentariu:

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!