miercuri, 14 octombrie 2009

Contributia la Pilonul II creste la 2,5% din venitul brut, incepand cu 2010

Romulus Cristea

» Contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 2% la 2,5% din venitul brut al fiecarui participant la sistem, majorarea contributiei fiind prevazuta in proiectul de buget de stat pentru 2010.


» Totodata, daca noua lege a pensiilor va fi adoptata, se asteapta ca la sistemul public de pensii sa adere peste 400.000 de noi contributori din sistemul militarizat si profesiile liberale.


Majorarea contributiei pentru Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale de la 2% la 2,5% ar fi trebuit sa fie aplicata inca din acest an, insa din cauza crizei economice suma necesara nu a fost prevazuta in bugetul de stat pentru 2009. "In proiectul de buget de stat pentru 2010 este prinsa cresterea contributiei de la 2% la 2,5%. Nu cred ca va exista vreo modificare a acestui procent", a declarat, la Conferinta Nationala de Pensii Private, Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Legislatia prevedea ca, in primul an de activitate al sistemului de pensii private, 2% din contributia totala de 9,5% din venitul brut pentru asigurarile sociale pe care le plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Pana in 2016 procentul va trebui sa creasca la 6%.

Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, a afirmat ca in urmatorii ani cresterea procentului de contributie la Pilonul II va trebui accelerata. "Nu cred ca in 2010 se va putea asigura cresterea contributiei la 3%, asa cum trebuia sa fie conform legislatiei, pentru ca situatia economica din Romania si, implicit, bugetul de stat nu permit acest efort. In viitor trebuie luate in calcul accelerarea cresterii contributiei si chiar depasirea procentului de 6% pana in 2016", a spus seitan.
Oficialii Ministerului Muncii sustin ca peste 400.000 de noi participanti vor contribui in sistemul pensiilor private obligatorii, dupa ce modificarea Legii pensiilor publice va introduce pe Pilonul II si personalul din structurile militarizate si persoanele cu profesii liberale. "Persoanele care lucreaza in sisteme militarizate si care vor contribui la Pilonul II sunt in jur de 200.000-250.000.

Alte circa 200.000 de persoane fac venituri pe cont propriu sau sunt posesoare de contracte de management, pe care legea noua le obliga sa contribuie la sistemul public de pensii si, astfel, la Pilonul II", a precizat Mihai Seitan.
Reprezentantii confederatiilor sindicale sunt insa mai moderati in afirmatii si sustin ca, pentru a fi sigura majorarea contributiei la 2,5%, mai intai trebuie aprobat bugetul pe 2010. "De asemenea, cresterea numarului de contributori la sistemul public de pensii implica adoptarea noii legi a sistemului public de pensii, intarziata din cauza disputelor politice", ne-a declarat Petre Dandea, vicepresedintele CNS "Cartel Alfa".
Prima contributie la Pilonul II a fost virata in luna mai 2008. In septembrie 2009, numarul contributorilor la sistemul de pensii private obligatorii a ajuns la 4,456 milioane.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 15 octombrie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: