marți, 28 aprilie 2009

Activitatile economice continua sa scada si in trimestrul II


» Urmatoarele trei luni vor fi marcate, in continuare, de scaderi ale activitatilor din industrie, comert si servicii, insa intr-o masura mai mica decat in primul trimestru al anului. In sectorul constructiilor, managerii intreprinderilor intrevad o relativa stabilitate in raport cu primele trei luni ale anului.

Potrivit opiniilor exprimate in luna aprilie 2009 de catre ma-nagerii societatilor comerciale, se contureaza, pentru perioada aprilie-iunie 2009, o scadere moderata a activitatii din industria prelucratoare, din comertul cu amanuntul si servicii si o relativa stabilitate in sectorul de constructii, in raport cu trimestrul I al anului, potrivit anchetei de conjunctura privind tendintele in evolutia activitatilor economice, realizata de Institutul National de Statistica (INS).

"Dupa dezastrul din constructii inregistrat in primul trimestru al anului, antreprenorii se asteapta pentru lunile urmatoare la deblocarea finantarilor prin efectul imprumutului de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Problemele din prezent sunt de finantare a lucrarilor noi, insa redefinirea politicilor de creditare ar putea debloca partial situatia din prezent. E adevarat ca se efectueaza anumite lucrari, insa resursele bugetare sunt discrete. In perioade de criza, Guvernul este cel care trebuie sa-si asume rolul de investitor strategic in constructii", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Concedieri in toate sectoarele
Conform estimarilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (-9%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere a numarului de salariati. Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati) si de cele foarte mari (500 salariati si peste).
In industria prelucratoare se preconizeaza pentru trimestrul II o scadere moderata a volumului productiei. Aceasta se bazeaza, in principal, pe aprecierea de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni atat pentru piata interna, cat si pentru piata externa. Tot un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati. Pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat per total: metalurgie, substante si produse chimice si fabricarea mobilei.

In comertul cu amanuntul se prognozeaza, pentru perioada aprilie-iunie, o scadere moderata a volumului total al vanzarilor de marfuri. Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea, de asemenea, o tendinta de scadere moderata (-14%), potrivit datelor INS.
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni un trend descendent al numarului de salariati din acest sector.
In activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate relativa a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. De asemenea, managerii preconizeaza o reducere moderata a numarului de salariati.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 29 aprilie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: