luni, 6 aprilie 2009

AVAS a finalizat privatizarea Splai S.A. Bucuresti

Romulus Cristea

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a finalizat privatizarea intreprinderii de prelucrare a carnii Splai S.A. Bucuresti prin transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor societatii catre societatea Eurowest Imob, in urma platii integrale a sumei de 2.898.561 lei.

AVAS a semnat contractul de vanzare-cumparare pentru pachetul de 206.054 actiuni, reprezentand 70,21% din capitalul social. S.C. PC Splai S.A. Bucuresti nu detine titluri de proprietate asupra celor doua terenuri pe care le are in folosinta in Capitala, terenurile in suprafata de 5,4 hectare fiind in litigiu cu Primaria Municipiului Bucuresti.

Potrivit legii, dupa obtinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, societatea va majora capitalul social cu valoarea acestora in favoarea AVAS, care va redeveni actionar cu o cota corespunzatoare cu valoarea de piata a terenurilor. Ulterior, Autoritatea va putea instraina actiunile rezultate in urma majorarii de capital, S.C. Eurowest Imob Consulting SRL avand un drept de preferinta la cumparare, conform legii.
Privatizarea S.C. PC Splai S.A. s-a realizat prin metoda licitatiei cu strigare. La data-limita pentru inscrierea la licitatie s-au inscris doi ofertanti: S.C. Manor Center SRL si S.C. Eurowest Imob Consulting SRL. In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, adjudecatar a fost declarat ofertantul S.C. Eurowest Imob Consulting SRL.
Precizam ca este a treia incercare de privatizare, dupa ce contractele semnate au fost desfiintate ca urmare a neplatii pretului de catre cumparatori.

La prima incercare de privatizare, in primavara anului 2006, firma Getico Exim Bucuresti a castigat licitatia pentru preluarea societatii de prelucrare a carnii, pentru 2,8 milioane de euro, insa tranzactia nu a fost finalizata intrucat proprietarul Getico a decedat. In iunie 2007, la a doua tentativa de privatizare, dupa o licitatie cu strigare care a durat mai bine de doua ore, pretul oferit pentru pachetul de actiuni reprezentand 70,22% din societatea de prelucrarea a carnii Splai S.A. a ajuns la 12,4 milioane euro (190,55 lei/actiune). Pretul initial al pachetului de actiuni, scos la licitatie in iunie 2007, a fost de 1,905 milioane lei, la un pret al actiunii de 0,95 lei. Ofertantul adjudecator a fost la acea data o persoana fizica din Israel, Aharon Azulav.

Foto: Romania libera

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 aprilie 2009

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatii interesante