vineri, 17 octombrie 2008

Posta Romana va avea noua ghisee in Europa

» Postasii romani primesc in Spania 1500 euro, iar in Romania de trei ori mai putin.

» Partenerii spanioli ai Postei Romane primesc cota de profit doar pentru serviciile de pe teritoriul Spaniei.

Compania Nationala Posta Romana isi extinde reteaua teritoriala in afara tarii prin deschiderea de oficii postale in Spania, Italia si Germania. Extinderea retelei teritoriale are loc intr-o perioada in care Guvernul a aprobat inceperea procesului de restructurare a Postei Romane, in vederea privatizarii companiei care are 35.000 de angajati, din care 1.600 vor fi concediati in acest an.
Primele sase unitati teritoriale ale Postei Romane din afara tarii au fost deschise in Spania, in localitatile Madrid, Valencia, Barcelona, Malaga, Castellon si Coslada. Pana la sfarsitul anului se vor mai deschide doua oficii postale in Italia, la Florenta si Prato, iar anul viitor Posta Romana va inaugura un oficiu in Germania, la Berlin.

Contract de agent
"In Spania, oficiile postale deschise de Posta Romana nu vor influenta traficul serviciilor oferite de administratia postala spaniola. Posta Romana ofera servicii de nisa, pentru romanii din Spania, pentru plata facturilor (utilitati), transfer de bani si coletarie". Pana acum pentru aceste servicii exista o piata neagra a transportatorilor. Coletele erau trimise cu autocarele care soseau in tara, la fel si plicurile cu bani", a declarat Dan Mihai Toader, directorul general al Postei Romane. De asemenea, clientii oficiilor vor putea sa achizitioneze carti postale, ziare, reviste sI felicitari, precum sI CD-uri si DCD-uri cu muzica si filme romanesti. Tarifele practicate vor fi similare celor din tara, iar recuperarea investitiei se va face pana la sfarsitul anului. Nu vor putea fi trimise insa prin intermediul oficiilor postale romanesti din Spania, scrisori cu greutatea sub 20 de grame, acest gen de servicii fiind monopolul administratiei postale spaniole.

Pentru oficiile postale romanesti din Spania, investitia a fost de 200.000 euro, suma care reprezinta contravaloarea chiriilor pentru spatii, salariile angajatilor si cheltuielile de amenajare. In cele sase oficii postale lucreaza 12 angajati romani din Spania, care au fost selectati in urma unui concurs. Acestia primesc un salariu brut de 1.300 euro, de trei ori mai mult decat ar fi obtinut pe un post similar in tara. "Multi dintre cei care lucreza la oficiile din Spania au lucrat inainte la Posta, in Romania. Functionarea oficiilor postale din Spania se face printr-un contract de agent. Noi am suportat costuri fixe, agentul a investit si el, la randul lui, avand o cota din profit, insa doar pentru serviciile din Spania", a precizat Toader.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 15 octombrie 2008;
Foto: Romania libera;
www.romanialibera.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

Posta Romana exista posibilitatea sa fie deschisa si in alte tari . Se spune chiar de Torino unde traiesc foarte multi romani