marți, 21 octombrie 2008

Dezvoltatorii scad pretul

Dezvoltatorii imobiliari se adapteaza noilor conditii ale pietei. Scaderea vanzarilor datorate conjuncturii economice si financiare si inasprirea conditiilor de creditare prin introducerea din aceasta luna a noilor norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ii determina pe dezvoltatori sa ieftineasca apartamentele din ansamblurile rezidentiale.
Companiile au aplicat in aceasta perioada reduceri care merg si pana la 40% pentru a debloca piata imobiliarelor, care stagneaza de cateva luni bune, si pentru a-si atrage clienti.

De la 1.450 euro/metru patrat plus TVA la 1.000 euro/mp plus TVA a fost reducerea oferita recent clientilor de dezvoltatorul imobiliar Gigant Construct pentru apartamentele ramase disponibile intr-un ansamblu rezidential din B-dul Theodor Pallady din Bucuresti. In aceeasi zona, agentiile imobiliare continua sa ofere la vanzare apartamente vechi la pretul de 1.700-1.800 euro/metrul patrat, ceea ce nu inseamna ca se si vand la un asemenea pret, tranzactiile fiind in stagnare inca din primavara. "Oferta a fost pentru 10 din cele 30 de apartamente ramase in acest ansamblu, insa suntem dispusi sa negociem si cu ceilalti clienti pana cand vor pleca multumiti. Am observat ca multi oameni sunt un pic panicati din cauza preturilor, din cauza conditiilor de creditare si, pentru a-i determina sa investeasca in imobiliare, am redus pretul.
Initial apartamentele s-au vandut la 1.450 euro/mp, luna trecuta am redus la 1.180, iar acum la 1.000 euro/mp, pret care se refera strict la suprafetele apratamentelor, iar cota din spatiile comune este deja inclusa in pret, nu e separat", a declarat Corneliu serban, director general la Gigant Construct.
Mai multe firme de dezvoltare imobiliara au aplicat reduceri in ultima perioada. "Este o adaptare la conditiile actuale de piata. Oferte cu preturi pe metrul patrat mai mic decat in urma cu cateva luni au fost la mai multi dezvoltatori de proiecte imobiliare. E dificil totusi de facut o estimare pe termen lung. Multi o sa vanda sub pretul pietei, insa chiar o reducere cu 10-20%, poate si cu 40%, poate asigura o marja de profit rezonabila pentru dezvoltatori. Reducerile vor depinde mult de pretul la care a fost achizitionat terenul, de complexitatea proiectului, de finisaje si altele", a precizat Ioan Andrei Botis, director la NAI Property Partners.
De asemenea, Radu Zilisteanu, analist imobiliar, afirma ca dezvoltatorii imobiliari isi vor micsora marja de profit datorita acestor reduceri intr-o anumita limita, insa a fost o adaptare la noile conditii cand "multi au amanat decizia de a cumpara, iar cererea solvabila a scazut".


Suprafete exagerate
Liviu Ureche, analist imobiliar, considera ca problemele pe care le au in prezent unii dezvoltatori au aparut si din cauza faptului ca s-au dezvoltat proiecte imobiliare fara a tine cont de conditiile reale din piata. "Cu siguranta, dezvoltatorii imobiliari vor regandi proiectele pornind de la cerintele clientului. Vor trebui sa se bazeze pe sfaturile specialistilor, sa faca studii de piata, sa vada care sunt cerintele grupurilor-tinta. La anumite proiecte
s-au exagerat suprafetele, ajungandu-se, de exemplu, la apartamente de trei camere, in soseaua Giurgiului, care sa coste circa 150.000 euro. Trebuie sa te intrebi inainte cui vinzi apartamente in acea zona", a mentionat Ureche.
Reprezentantii agentiilor cred ca masurile luate de unii dezvoltatori de a reduce preturile apartamentelor vor fi factori determinanti in deblocarea pietei. "Dezvoltatorii vor lasa la pret pentru a-si atrage clienti. De la chiar 2.000-2.200 euro/mp in unele zone bune preturile au scazut in medie la 1.600-1.800 pentru apartamente noi, ajunganu-se la preturi similare cu cele ale unor apartamente vechi. Este posibil ca aceste masuri sa deblocheze piata si sa atraga clienti noi", a declarat Catalin Militaru de la Evergreen House.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 20 octombrie 2008;

Foto: Romania libera;

www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: