joi, 9 iulie 2009

Productia industriala a marcat a opta luna de declin

» In primele cinci luni ale anului, productia industriala s-a diminuat cu aproape 12%, pe fondul reducerii, in principal, a activitatilor din industriile prelucratoare si extractiva.

» Analistii economici apreciaza ca pentru urmatoarele luni nu sunt semne de redresare, in conditiile in care exporturile nu s-au relansat, iar comenzile din industrie sunt in scadere.


Productia industriala a scazut in mai pentru a opta luna consecutiv, dar dinamica regresiva inregistrata in luna mai este mai temperata, in comparatie cu maximele inregistrate in ultimele luni ale anului 2008. In luna mai, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 10% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, scadere determinata de industria extractiva (-13,7%) si industria prelucratoare (-11,1%), potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 3,1%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,1%), industria bunurilor intermediare (-13,8%), industria bunurilor de uz curent (-11,4%), industria bunurilor de capital (-8,0%) si industria energetica (-1,8%).

Productia industriala, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (serie ajustata), comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, s-a diminuat cu 9,8%, din cauza scaderilor inregistrate in industria extractiva (-13,2%) si industria prelucratoare (-11,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 2,4%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,9%), industria bunurilor intermediare (-13,9%), industria bunurilor de uz curent (-9,5%), industria bunurilor de capital (-3,6%) si industria energetica (-1,0%). "Despre o scadere importanta a productiei industriale putem vorbi daca facem referire la perioada cumulata a primelor cinci luni ale anului. Scaderea inregistrata este de aproape 12%, o scadere care se aplica la o baza mica, daca tinem cont ca industria a avut o contributie de doar 0,9% la cresterea economica de anul trecut.

Industria a inceput sa inregistreze scaderi inca din vara trecuta. Nu pot fi motive de optimism nici pentru lunile urmatoare, in conditiile unei cereri externe scazute si ale contextului economic in general", a declarat Ilie serbanescu, analist economic. In perioada 1 ianuarie-31 mai, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 11,8%, fapt determinat de scaderile inregistrate de industria prelucratoare (-13,3%), industria extractiva (-7,4%) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,1%). Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,7%), industria bunurilor intermediare (-17,5%), industria bunurilor de capital (-10,3%), industria bunurilor de uz curent (-10,1%) si industria energetica (-4,6%).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 iulie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: