Romulus Cristea
» In Romania, fermele mari coexista cu ferme mici aflate la limita subzistentei.
» In UE, totalul fortei de munca angajate in agricultura a scazut la sub 20%.
Activitatile agricole genereaza putin peste 40% din veniturile locuitorilor din zonele rurale din Romania, precizeaza Raportul Mondial privind Dezvoltarea – 2008: Agricultura pentru Dezoltare, dat publicitatii de Banca Mondiala.Statisticile arata ca angajarea in agricultura se mentine la un nivel mai ridicat, 32%, in Romania, comparativ cu celelalte noi state membre ale Uniunii Europene, unde in medie totalul fortei de munca in agricultura a scazut sub 20% din populatie.Raportul Bancii Mondiale arata ca, in timp ce in tari industrializate precum Franta "fermele familiale predomina, iar asociatiile producatorilor au avut un rol esential pentru succesul acestora", in Romania persista structura fermiera bipolara.Daca in Franta noua din zece producatori apartin cel putin unei cooperative, cu cote de piata de 60% pentru furnizare, 57% pentru produse si 35% pentru procesare, in Romania fermele mari, competitive, coexista cu ferme mici aflate la limita subzistentei. Potrivit raportului Bancii Mondiale, fermele mici ar putea deveni, partial, afaceri de succes atat timp cat performantele lor vor fi imbunatatite prin aderarea la organizatii de producatori. Totusi, multe alte ferme mici din Romania "vor trebui sa opereze schimbari fundamentale in ceea ce priveste orientarea ocupationala sau modul de transferare a proprietatii", mentioneaza raportul.
http://www.romanialibera.ro/
Articol aparut in Romania libera, marti, 23 octombrie 2007
» In Romania, fermele mari coexista cu ferme mici aflate la limita subzistentei.
» In UE, totalul fortei de munca angajate in agricultura a scazut la sub 20%.
Activitatile agricole genereaza putin peste 40% din veniturile locuitorilor din zonele rurale din Romania, precizeaza Raportul Mondial privind Dezvoltarea – 2008: Agricultura pentru Dezoltare, dat publicitatii de Banca Mondiala.Statisticile arata ca angajarea in agricultura se mentine la un nivel mai ridicat, 32%, in Romania, comparativ cu celelalte noi state membre ale Uniunii Europene, unde in medie totalul fortei de munca in agricultura a scazut sub 20% din populatie.Raportul Bancii Mondiale arata ca, in timp ce in tari industrializate precum Franta "fermele familiale predomina, iar asociatiile producatorilor au avut un rol esential pentru succesul acestora", in Romania persista structura fermiera bipolara.Daca in Franta noua din zece producatori apartin cel putin unei cooperative, cu cote de piata de 60% pentru furnizare, 57% pentru produse si 35% pentru procesare, in Romania fermele mari, competitive, coexista cu ferme mici aflate la limita subzistentei. Potrivit raportului Bancii Mondiale, fermele mici ar putea deveni, partial, afaceri de succes atat timp cat performantele lor vor fi imbunatatite prin aderarea la organizatii de producatori. Totusi, multe alte ferme mici din Romania "vor trebui sa opereze schimbari fundamentale in ceea ce priveste orientarea ocupationala sau modul de transferare a proprietatii", mentioneaza raportul.
http://www.romanialibera.ro/
Articol aparut in Romania libera, marti, 23 octombrie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu